Vleugelspeler

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een vleugelspeler, ook wel buitenspeler of winger genoemd, is in een teamsport een speler die rechts of links staat op het veld. De term wordt onder andere gebruikt in voetbal, hockey, ijshockey, handbal en rugby.

Vleugelspeler in het voetbal[bewerken]

Vleugelspelers in de voorhoede (vleugelspitsen) worden met name gebruikt in het 4-3-3 systeem, waarin dan 2 vleugelspelers spelen en 1 centrale aanvaller, de spits. De vleugelspelers krijgen dan veelal de taak goed voorzetten op de spits te geven en zo nu en dan naar 'binnen' te trekken. Ook zijn meestal de vleugelspelers de vermakende spelers om naar te kijken. Vaak kunnen ze met een spectaculaire actie één of meer verdedigers uitspelen.

Vleugelspelers in de verdediging (vleugelverdedigers) hebben veelal als taak de vleugelaanvallers van de tegenpartij te verdedigen.

Bekende vleugelspelers zijn Gert Verheyen, Eden Hazard, Maxime Lestienne, Franck Ribéry, Arjen Robben, Coen Moulijn, Sjaak Swart, Piet Keizer, Nacer Chadli, Dries Mertens, Alexis Sánchez, Arda Turan, Angel Di Maria, Nani, Cristiano Ronaldo, Neymar, Waldemar Sobota en Gareth Bale.