Watertoren (Hillegom)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Watertoren Hillegom
Watertoren Hillegom
Plaats Hillegom
Bouwjaar 1925
Hoogte 45,25 m
Inhoud 660 m³
Architect(en) A.D. Heederik
L. Bouwman
Bestemming informatiecentrum

De watertoren in Hillegom is ontworpen door architect A.D. Heederik en werd gebouwd in 1925. De watertoren heeft een hoogte van 45,25 meter en heeft één waterreservoir van 660 m3. De toren staat naast de Provinciale weg 208.

Bij het gereedkomen was de lokale pers onder de indruk van de omvang van het gevaarte. In de Leidse Courant van 11 mei 1925 (p. 2) schreef men:

De betonwatertoren nabij de steenfabriek, die 45 M. hoog is, is gereed. Men is bezig de stellingen af te breken. Als men weet dat van ééne rondte 3 zolderschuiten hout af komen, heeft men een flauw denkbeeld van de omvang van dit gevaarte. De bovenste helft is thans zichtbaar: het geheel is een massaal werk.

In 2001 is er een prijsvraag uitgeschreven voor een herbestemming van de watertoren. Dit heeft ervoor gezorgd dat de gemeente van Hillegom in 2007 een overeenkomst heeft gesloten met projectontwikkelaar SVO Initiatief B.V. In 2008 heeft A. Wijnhout Beheer B.V. de rechten van deze projectontwikkelaar overgenomen en is de naam veranderd naar Watertoren Bollenstreek. Watertoren Bollenstreek heeft samen met architect Lars Bouwman nieuwe tekeningen gemaakt voor een nieuwe en duurzame bestemming voor de watertoren.

Aan de watertoren wordt een plint gebouwd waar AW Groep als een van de huurders van Watertoren Bollenstreek, zich gaat vestigen. AW Groep is een dynamisch bedrijf dat werkzaam is op het gebied van grond-, weg- en waterbouw, betonbouw, groenwerken én de levering en verhandeling van bouwstoffen. Verder komen er in het gebouw diverse werkplekken en vergaderruimten, een barista, een collegezaal en diverse mogelijkheden voor evenementen en educatie.

In 2021 is de bouw gestart. Momenteel wordt er volop gewerkt aan de ontwikkeling van de plannen. Naar verwachting opent Watertoren Bollenstreek de deuren in het voorjaar van 2022.

Zie de categorie Watertoren, Hillegom van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.