Werkweek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Met de werkweek worden de dagen van de week bedoeld waarop gewerkt wordt, oftewel alle werkdagen in een week. Ook het aantal uren in een week waarop er gewerkt wordt kan hiermee bedoeld zijn.

Voorbeelden[bewerken]

Een volledige baan is in Nederland, afhankelijk van de bedrijfstak, tussen de 32 en 40 uur (meestal 36-38 uur). In de praktijk blijkt dat men in Nederland in 2012 gemiddeld slechts 29 uur per week werkte [1]. In België was dit 35 uur per week. Volgens de OESO werkte in 2012 geen enkel ander geïndustrialiseerd land minder dan Nederland. De Europese Unie heeft een werkweek van maximaal 48 uur vastgesteld.

Zelfstandigen en mensen die veel (al dan niet betaald) overuren maken, hebben soms een werkweek van meer dan 60 uur.

Geschiedenis[bewerken]

Met de invoering van de kalender in de christelijke wereld werd bepaald dat de zondag de rustdag was. Aldus kwam er een zesdaagse werkweek, die gedurende vele eeuwen en tot na de industrialisatie werd gehandhaafd.

Sinds in de tweede helft van de 20e eeuw de vijfdaagse christelijke werkweek en in samenhang hiermee de vrije zaterdag werden ingevoerd, wordt er door de meeste mensen niet meer op zaterdagen gewerkt en bestaat een "gewone" werkweek traditioneel uit maandag tot en met vrijdag. Onder meer bij volcontinudiensten kan de werkweek echter ook de zaterdag en/of de zondag bevatten.

In het onderwijs[bewerken]

In het onderwijs wordt de term werkweek gebruikt voor een periode van activiteiten waarin (een deel van) een klas een speciale opdracht heeft. Vaak buitenshuis, maar ook wel binnenshuis. Tevens wordt de term gebruikt voor een buitenschoolse activiteit aan het begin van het eerste jaar op het voortgezet onderwijs, om de nieuwe leerlingen met elkaar kennis te laten maken.

Verwijzingen[bewerken]

  1. http://money.cnn.com/gallery/news/economy/2013/07/10/worlds-shortest-work-weeks/index.html
Icoontje WikiWoordenboek Zoek werkweek op in het WikiWoordenboek.