Wikipedia:Archief/Wikipedia:Wanneer linken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overzicht beheerpagina's
Dit is een archiefpagina Gelieve onderstaande teksten NIET te wijzigen of er commentaar op te geven.

Archivering gedaan door Romaine op 23 apr 2020 08:26 (CEST) na verwijdernominatie.[reageren]
Zie H:FB


Wat moet gelinkt worden, en wat niet. Het is een van de strijdpunten op Wikipedia. Hier mijn mening, en de ruimte om de jouwe te geven. Dit is niet als regel of zelfs maar richtlijn bedoeld, daarvoor lopen de meningen (vrees ik) te veel uiteen, maar het geeft wellicht wel wat aanknopingspunten om je eigen mening op dit punt te vormen.

Naar mijn mening zijn er 2 gevallen waarin een link goed is:

  • Als er een daadwerkelijke link tussen de beide onderwerpen bestaat
  • Als nadere informatie over een term mogelijk nodig is om het artikel goed te begrijpen

Het grootste deel van de links is van de eerste soort; als er al sprake is van de tweede, dan meestal ook van de eerste (sterker nog, als dat niet zo is, dan betekent dat waarschijnlijk dat het artikel te ingewikkeld geschreven is). Daarmee komen we op wat naar mijn mening het belangrijkste criterium is:

  • Het relevantiecriterium: Als iets genoemd wordt omdat het met het onderwerp van het artikel samenhangt, dan linken. Als iets meer 'toevallig' genoemd wordt, dan niet linken.

Daarnaast spelen er voor mij nog twee zaken een rol:

  • Gebruik specifieke links: Link naar het onderwerp waarnaar wordt verwezen, niet naar het woord dat naar dat onderwerp verwijst. Wat ik bedoel is: Als je in een zin als "Frankrijk was in 1870 in oorlog met Pruisen" 'oorlog' wilt laten linken, link dan naar Frans-Duitse Oorlog, niet naar oorlog. Als van een tennisser zijn of haar prestaties in Melbourne vermeld worden, dan link ik naar Australian Open, niet naar Melbourne. En als gezegd wordt dat er spanningen waren tussen Washington en Moskou, link dan niet naar de steden, maar naar de landen.
  • Prioriteit voor zeldzame links: Kijk niet alleen naar het directe verband, maar ook het 'omgekeerde' verband. Er zijn veel mensen die in Amsterdam gewoond hebben, maar maar een enkeling in Jipsingboermussel. Om die reden zal ik in vergelijkbare situaties sneller naar Jipsingboermussel linken dan naar Amsterdam.

Enkele specifieke gevallen:

  • Rode links: Ik heb geen problemen met rode links, en zie geen reden om ze te verwijderen. Wel maak ik verschil tussen rode links onderling. Als een link rood is, maar ik het gevoel heb dat er een redelijke kans is dat de link ergens in de komende 2 of 3 jaar blauw zal worden, dan zal ik met plezier linken. Als ik vermoed dat er sowieso geen artikel zal komen, dan liever niet. Als ik een pagina van een beroemde wiskundige heb, dan zal ik daarom de naam van de leraar die hem op het wiskundepad heeft gestuurd niet linken (goede kans dat er van de man verder niets encyclopediewaardigs te melden is), maar die van de professor bij wie hij is gepromoveerd wel (goede kans dat die ook zelf nuttige wiskunde gedaan heeft).
  • Jaartallen en data: Jaartallen link ik alleen als ze te maken hebben met een zeer belangrijk feit voor het onderwerp van een artikel. Met het linken van data ben ik nog spaarzamer (dat 2 dingen in hetzelfde jaar gebeuren geeft meer verwantschap aan dan dat ze op dezelfde datum gebeurden). Waar ik absoluut tegen ben is het linken van jaren die 'ongeveer' zijn, en het linken van maandnamen wanneer die maand in een specifiek jaar wordt bedoeld.
  • Personen: Namen van personen link ik vrijwel altijd. Uitzondering zijn, naast bovengenoemde NE personen, constructies als 'in de tijd van Napoleon'.
  • Landen: Landen link ik relatief zelden, zeker niet bijvoorbeeld de nationaliteiten van de personen in een lijst.
  • Meervoudig linken: Hoewel veelvuldig op 1 pagina naar dezelfde pagina linken ongewenst is, ga ik zeker ook niet voor het andere extremum om maar 1 keer naar een onderwerp te linken. Als het in opeenvolgende regels staat, zal ik niet 2 keer naar dezelfde pagina linken, maar als ze verder van elkaar verwijderd staan, in twee afzonderlijke delen van de tekst van de pagina, dan wel.

- André Engels 8 jan 2008 10:38 (CET)[reageren]

theo[bewerken | brontekst bewerken]

In de kroeg momenteel een kleine discussie over het linken van jaartallen in filmografieen, vandaar dat ik op deze pagina terecht kwam. Ik kan het vrijwel geheel met Andre Engels' betoog hierboven eens zijn, echter een paar zaken nog:

  • in filmografieën ben ik tot nu toe geneigd geweest om alle jaartallen een interne link te geven, dit om naar een historische context te kunnen doorklikken. In recenter tijden zijn er pagina's gekomen als Film in 2008, waarnaar ik vanaf nu een link zal gaan leggen.
  • ook in filmografieën worden vaak alleen de filmtitels intern gelinkt waarover al een lemma is. Da's jammer, want bij het schrijven van een nieuw lemma over een film moeten dan die artikelen worden aangepast. Ik pleit er voor om filmtitels altijd een wikilink te geven, dat dat resulteert in rode links is alleen maar mooi.
theo 5 aug 2008 14:42 (CEST)[reageren]