Wikipedia:Controlelijst vandalismebestrijding met Tool

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overzicht beheerpagina's

De tool is offline

Verouderd Dit is een pagina die zodanig verouderd is dat de inhoud geen actuele betekenis heeft of niet meer recentelijk gebruikt is.

Controleren van oude dagdelen is een tamelijk frustrerend werkje. Je loopt namelijk grote kans dat een ongewenste wijziging al lang gecorrigeerd is. Maar voor je zover bent, ben je ook heel wat muisklikken verder.

De standaard rc lijst is ook niet de meest gebruiksvriendelijke. Omdat het laden van een pagina geruime tijd kan duren, wil je die graag behouden en dus elke "wijz" of "gesch" in een nieuw venster of tab openen. Vergeet je dan een keer de Ctrl toets (FF) of de rechter muisknop en dan openen in nieuw venster (IE), dan kan het laden weer van voren af aan gebeuren.

De door Gebruiker:WebBoy ontwikkelde tool (bereikbaar via de tijdperiodes onder elke dag in Wikipedia:Controlelijst vandalismebestrijding), die sinds 24-07-06 beschikbaar is, komt tegemoet aan deze bezwaren. De gebruikersinterface is na wat e-mail wisselingen tussen hem en Gebruiker:RonaldB verder verbeterd. De belangrijkste kenmerken zijn:

  1. Laden van overbodige (recentere) records gebeurt niet meer. Is dus snel en vormt daarmee ook een geringere belasting voor de servers.
  2. Elke link wordt in een nieuw venster geopend (in FF: Als je een nieuwe tab wilt, moet je nog wel de Ctrl toets ingedrukt houden of de middelste muisknop gebruiken; anders krijg je een nieuw venster).
  3. Er is de mogelijkheid "huidig" (in het Engels cur) aan toegevoegd. Als je daarop klikt krijg je het verschil tussen de laatste (dus voor de anonieme wijziging) en de huidige versie. NB: Dit is afwijkend van de standaard cur (of "huidig"). Dat is bewust zo gedaan.

De aanbevolen werkwijze bij meerdere anonieme wijzigingen is als volgt:

  • Begin onderaan;
  • Controleer met cur (doe dat trouwens voor alles);
  • Als dan het artikel in de huidige versie er goed uitziet (kunnen meerdere redenen voor zijn), dan kan je alle andere wijzigingen op datzelfde artikel in het betreffende dagdeel overslaan.

Er is een klein nadeel aan deze werkwijze. Stel dat een artikel gevandaliseerd is en daarna weer hersteld, dan zie je dat niet. Misschien is er geen ws sjabloon gezet of een dossier bijgewerkt. Afgezien van het feit dat een ws sjabloon geruime tijd na de "pleegdatum" waarschijnlijk toch niet zoveel zin heeft, is de inschatting dat het aantal gemiste ws sjablonen e.d toch relatief klein is (het meeste wordt al door online controle afgevangen) en niet opweegt tegen het vergrote gebruiksgemak als deze methode gevolgd wordt.

Terugdraaien van wijzigingen[bewerken | brontekst bewerken]

Pas op met het terugdraaien van wijzigingen (moderator knopje of pop-up) als je via cur een oude versie met de huidige vergelijkt. Je draait dan altijd de wijzigingen van de laatste gebruiker terug, maar er kunnen nog meerdere tussen zitten. Daarom dus altijd direct (met de hand) of via de geschiedenis eventuele ongewenste bewerkingen terugdraaien. Dat is geen nadeel van de tool, want met de klassieke werkwijze zou je ook iets verder moeten kijken alvorens je iets kunt terugdraaien.

Markeren als gecontroleerd[bewerken | brontekst bewerken]

Zowel met diff als cur kan je nog steeds een artikel als gecontroleerd markeren. Dan wordt uitsluitend de versie die je in de tool hebt aangeklikt gemarkeerd. Bedenk echter dat het markeren slechts een hulp is om, in het geval van online controle, een artikel als zodanig te markeren en daarmee overbodig werk door anderen te voorkomen. Het is een middel en geen doel.

Toekomstige aanpassingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Er zijn nog wat ideeën om de tool in de toekomst nog verder te verbeteren (o.a. door een feature soortgelijk aan de standaard als je in je voorkeuren Gebruik de uitgebreide Recente Wijzigingen-pagina hebt aangevinkt. Dat komt na de vakantieperiode.
  • Een voorstel in bugzilla om dit als standaard in te voeren (als de werkwijze met de tool blijkt te bevallen)

Gedetailleerde uitleg[bewerken | brontekst bewerken]

Datum/tijden[bewerken | brontekst bewerken]

De tool is ontwikkeld voor gebruik op uiteenlopende wiki's. Daarom is de datum/tijdaanduiding in UTC. Dat is 1 uur eerder dan CET (wintertijd) en 2 uur eerder dan CEST (zomertijd).
Om diezelfde reden is de tekst in het Engels, met als belangrijkste afwijkingen:

  • (diff) - komt overeen met (vorige) in de geschiedenis van een nl: artikel
  • (cur) - komt (min of meer) overeen met (huidig) in de geschiedenis van een nl: artikel. Er is echter een klein verschil met de standaardbetekenis (zie hierna).
  • (hist) - opent de geschiedenis van het artikel

De "gemodificeerde" (cur)[bewerken | brontekst bewerken]

Stel dat de geschiedenis van een artikel er als volgt uitziet:

  1. Bewerking door iemand - huidige versie
  2. Bewerking door iemand
  3. Bewerking door iemand
  4. Bewerking door iemand
  5. Bewerking door anon
  6. Bewerking door anon
  7. Bewerking door anon - deze wil je controleren
  8. Bewerking door iemand
  9. Bewerking door iemand
  10. Bewerking door iemand

en je controleert bewerking 7 door op cur te klikken, dan krijg je het verschil te zien tussen versie 8 (de vorige versie) en versie 1 (de huidige). Het is dus alsof je vanuit het normale geschiedenis overzicht op huidig had geklikt van versie 8.
Als je in deze situatie op Markeer als gecontroleerd klikt, wordt echter versie 7 als zodanig gemarkeerd.

Je referentie in dit voorbeeld is dus versie 8. Als die bewerking op een eerder tijdstip heeft plaatsgevonden dan het begin van de periode die je aan het controleren bent, zie je die dus niet. Ook niet als dat een anon bewerking was. Maar bij controle van de periode waarin bewerking 8 heeft plaatsgevonden, als dat nog niet gebeurd is, komt dat vanzelf goed.

Een toekomstig geplande uitbreiding zal alle latere versies in dezelfde tijdperiode die op dat moment gecontroleerd wordt eveneens als gecontroleerd markeren. Dat vraagt echter nog de nodige ontwikkeling.

Op dit moment draait er een bèta versie van de aangepaste Recente-wijziginenlijst online op de nieuwe toolserver, Hemlock. Deze versie is nog niet uitvoerig getest en kan dus nog fouten bevatten. Bugs graag melden op de Toolserver Bugzilla, per e-mail of op mijn overlegpagina.

http://toolserver.org/~webboy/tools2/nlwiki/RecentChanges

WebBoy Jelte 24 sep 2006 18:49 (CEST)[reageer]

Bug in geval van IE of OP. Webboy hierover ge-mailed. - RonaldB 26 sep 2006 00:42 (CEST)[reageer]
  • Tool
  • Perioden van vandaag:
Via RTRC (uitleg):

00:00-03:00, 03:00-06:00, 06:00-09:00, 09:00-10:30, 10:30-12:00, 12:00-13:30, 13:30-15:00, 15:00-16:30, 16:30-18:00, 18:00-19:30, 19:30-21:00, 21:00-22:30, 22:30-24:00