Wikipedia:GLAM/Expedities/Onderwijs/Universiteit Utrecht/Opdracht 1

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Wikipedia-onderdeel van de interdisciplinaire minor Geschiedenis en herinneren in de digitale wereld (Universiteit Utrecht), academiejaar 2014-2015. (Ga naar de algemene cursuspagina op Wikipedia.)

De eerste opdracht: de analyse van een bestaand Wikipedia-artikel (lemma).

Je kan een keuze maken uit (1 lange of 2 korte) artikelen in dit lijstje. Vergelijk versies in verschillende talen met elkaar!

Geologische schetskaart van Nederlandsch Oost-Indië / samengesteld in opdracht van het Koninklijk Nederlandsch Aardrijkskundig Genootschap ; door E. C. Abendanon. Uit de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Utrecht.
  1. Ceram (eiland)
  2. Molukken
  3. Expeditie (ontdekkingstocht)
  4. Noord Nieuw-Guinea Expeditie
  5. Petroleum geology (en)
  6. Micropaleontologie
  7. Aardolie
  8. Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap
  9. Geologische kaart
  10. Koppensnellen (ritueel)
  11. Papeda (food) (en) + Sago
  12. Batikken
  13. Katholieke Kerk in Indonesië

Tips bij de analyse[bewerken | brontekst bewerken]

Kijk bij het gekozen artikel onder andere naar de volgende aspecten:

  • De bewerkingsgeschiedenis. Wanneer is iemand met dit artikel begonnen? Werden er vaak wijzigingen in aangebracht? Wie heeft er zoal aan het lemma gewerkt? Zijn er erg actieve of juist inactieve bewerkingsperiodes geweest, en zo ja, waarom?
  • De overlegpagina. Geeft/gaf het artikel aanleiding tot discussie? Zo ja, welke? Wat is jouw reactie en reflectie hierop als (beginnend) academisch historicus?
  • De inhoud van het artikel zelf, bekeken door de blik van een (beginnend) academisch historicus. Wat vind je van de inhoud van dit artikel? Zijn er aspecten van dit lemma die je speciaal opvallen? Waarom?
  • Versies van het artikel in verschillende talen. Waar liggen de verschillen? Waarom? (Tip: gebruik ook Google Translate voor de talen die je niet beheerst).
  • Literatuur en bronnen.