Wikipedia:Onderhoud/Controle nieuwe bestanden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verouderd Dit is een pagina die zodanig verouderd is dat de inhoud geen actuele betekenis heeft of niet meer recentelijk gebruikt is.
Overzicht hulppagina's
Wikipedia Onderhoud

Dagelijks worden er vele bestanden geüpload naar de Nederlandstalige Wikipedia. In het upload-formulier staan aanwijzingen waar de gebruiker die een bestand upload aan moet houden. Dagelijkse controle van de licentie van nieuwe bestanden is nodig, omdat veel van de Wikipedia-bestanden niet zijn voorzien van de juiste licentie of informatie over herkomst en gebruik.

Uitvoering controle[bewerken | brontekst bewerken]

Met Speciaal:NieuweBestanden kunnen de meest recente uploads worden bekeken. Met het Uploadlogboek kan een logboek van de uploads worden bekeken. In principe moeten alle uploads bekeken en gecontroleerd worden, maar die van beginnende Wikipedianen altijd. In Categorie:Wikipedia:Afbeelding nakijken staan bestanden met een twijfelachtige licentie.

In het ideale geval bevat de bestandsbeschrijving twee kopjes, 1 met een beschrijving wat het bestand voorstelt en een tweede kopje met de licentie.

Het controleren van de juiste licentie is een taak voor gebruikers en moderators. Toegestane licenties en berichten worden als sjablonen toegevoegd aan de bestandsbeschrijving en zijn te vinden op Wikipedia:Sjablonen voor het aangeven van de licentiestatus van media (WP:SLM) .

Ontbreken van een licentieinformatie[bewerken | brontekst bewerken]

Wanneer een bestand is geüpload zonder licentieinformatie kan deze direct op de verwijderlijst worden gezet, als duidelijk is dat het geen eigen werk van de uploader is.

Blijkt uit de tekst dat het bestand eigen werk is, voeg dan {{self|GFDL}} toe.

Kijk ook in het bestandsgeschiedenis of er in de samenvatting van de upload informatie is gegeven.

Kiest een uploader bij een upload in het uploadformulier voor de licentie-optie "ik weet het niet" dan verschijnt het sjabloon {{geenidee}} op de bestandsbeschrijving. Als er geen helderheid uit het uploadbericht is te krijgen kan het bestand na het plaatsen van {{geeninfo}} op de verwijderlijst geplaatst worden.

Via de Toolserver is een lijst van bestanden zonder sjabloon beschikbaar.

Eigen werk van uploader[bewerken | brontekst bewerken]

Stel dat volgens de verstrekte licentieinformatie het bestand eigen werk is van de uploader, dit hoort hij of zij dan aan te geven achter het kopje "bron".

Bekijk het bestand eens goed, indien je het vage vermoeden hebt dat het geen eigen werk is en het bestand van het Internet is geplukt probeer dan dit bestand te zoeken (b.v. met Google - bestanden).

Wanneer metadata van het bestand beschikbaar is, is dat ook een aanwijzing voor 'eigen werk', zeker wanneer de upload-datum redelijk overeenstemt met de datum van de foto.

Gebruik het sjabloon {{afbauteur}} als je kan aantonen dat het bestand geplukt is van een andere website zonder toestemming. Nog steeds twijfel over de eigenwerk-claim, maar geen bewijs gevonden? Gebruik dan sjabloon:geeninfo en vraag de uploader om meer informatie. Verwijs eventueel naar Wikipedia:Beleid voor gebruik van media (of korter WP:BGM).

Zet het bestand wanneer je sjabloon {afbauteur} of {geeninfo} gebruikt op de lijst Wikipedia:Te verwijderen afbeeldingen met een korte toelichting.

Geen eigen werk[bewerken | brontekst bewerken]

Wanneer een bestand geen eigen werk is en er wordt PD (publiek domein) geclaimed, probeer dan in te schatten of deze claim terecht is. Is het auteursrecht verlopen (bestand is ouder dan 70 jaar na overlijden van de maker)? Afkomstig van de Amerikaanse overheid? Dan is {{PD-oud}} (en varianten daarop) een goede licentie. In alle gevallen dient een bron voor het bestand aanwezig te zijn.

Gebruik bij twijfel {{geeninfo}} en vraag de uploader vragen om meer informatie (de bron, jaartal, redenen waarom PD kan worden aangenomen).

Is er sprake van duidelijke onzin (bijvoorbeeld een publiciteitsfoto van Britney Spears met een PD of GFDL claim) dan kan {{afbweg}} worden gebruikt.

Een licentieomschrijving als: GFDL, afkomstig van de engelse wikipedia, zie aldaar is niet voldoende. Er moet minimaal een directe link zijn naar het bestand op de anderstalige Wikipedia of de credits van de oorspronkelijke uploader/auteur moeten worden gekopieerd. De controleur kan dat doen, maar kan dat ook overlaten aan de uploader en het bestand op de verwijderlijst zetten. Breng de uploader wel op de hoogte zodat deze (de volgende keer) de juiste informatie toevoegd.

Zet het bestand na het labelen met {{afbweg}} of {{geeninfo}} op de Verwijderlijst voor afbeeldingen.

Bestanden met toestemming[bewerken | brontekst bewerken]

Het uploaden van bestanden met de toestemming van een derde is mogelijk voor verschillende openbare bronnen. Zie Wikipedia:Sjablonen voor het aangeven van de licentiestatus van media voor verschillende 'toestemmings'-sjablonen (bijvoorbeeld van het Nationaal Archief, Beeldbank) die kunnen worden gebruikt .

Wordt het bestand met toestemming geüpload, let er dan op dat dit een toestemming is die toelaat dat het bestand verder kan worden verspreid, dat er commercieel gebruikt van kan worden gemaakt en dat afgeleide werken zijn toegestaan. Toestemming gekregen tot gebruik op Wikipedia is geen goede licentie en is sinds oktober 2005 niet meer toegestaan. Toestemming gekregen tot niet-commercieel gebruik of Toestemming voor persoonlijk en educatief gebruik zijn ook niet toegestaan.

Bij Toestemming gekregen onder bronvermelding van xxx kan {{Licentie bronvermelding|Te vermelden bron}} worden gebruikt. De toestemmingen van websites die aangeven copyright te claimen, dienen middels e-mail aan OTRS bevestigd te worden.

Wanneer de toestemming onduidelijk is, gebruik {{Geeninfo}} vraag de uploader om een toelichting. Bij een Alleen gebruik op Wikipedia-achtige licentie kan je de uploader nogmaals verzoeken de licentie te heroverwegen. Plaats in alle gevallen waar bron en/of licentie in twijfel worden getrokken, incompleet zijn of in strijd zijn met het geldende beleid, het bestand op de verwijderlijst.

Ontbreken van een omschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het ontbreken van een omschrijving (een opmerking als Kerk in mijn woonplaats) bij eigen werk van de uploader is spijtig, maar geen reden om een bestand te nomineren. Alleen bij het ontbreken van een omschrijving bij geen eigen werk kan het een reden zijn om een bestand te nomineren voor verwijdering. Bijvoorbeeld als onvoldoende info is gegeven waarom een bestand onder een PD-licentie kan worden gebruikt.

Categorisering[bewerken | brontekst bewerken]

Bestanden kunnen, net als pagina's, worden gecategoriseerd. Niet verplicht maar wel nuttig. Zie categorie:Wikipedia:Afbeeldingen voor een overzicht.