Wikipedia:Onderhoud/Werk in uitvoering

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overzicht hulppagina's
Wikipedia Onderhoud

Werk in uitvoering wordt aan artikelen meegegeven, die niet voldoen aan de conventies van wikipedia. Het artikel wordt gemarkeerd middels een sjabloon: {{wiu}}.

Een complete lijst van artikelen die met dit sjabloon zijn voorzien, kan hier bekeken worden.

In het algemeen staan al deze artikelen op de volgende pagina:

Een enkele keer is echter het sjabloon geplaatst, zonder dat het artikel op de Wikipedia:Te beoordelen pagina's is geplaatst.

Het controleren of alle artikels met het sjabloon:wiu ook op de beoordelingslijst is geplaatst, is uiterst moeizaam, want kan alleen handmatig worden gecontroleerd. D.w.z.: door de beoordelingslijst te openen en met de functie zoeken van de browser nakijken of alle artikelen van de Speciaal:Whatlinkshere/Sjabloon:Wiu ook op de Wikipedia:Te beoordelen pagina's voorkomen.

Aanpassen wiu-artikel[bewerken | brontekst bewerken]

Een wiu artikel kan tot volwaardig artikel verbeterd worden met de volgende punten:

  • Controle of de titel van het artikel juist is, anders de titel veranderen
  • Controle of de opmaak van het artikel voldoet aan de Wikipedia:conventies (positie afbeelding, positie interwiki en categorie, gebruik van tussenkopjes, externe links, etcetera). Dit wordt ook wel wikificeren genoemd.
    • Bijvoorbeeld is een inleidingszin gebruikt met benoeming van de artikelnaam in het vet?
  • Is het artikel in een categorie geplaatst? Weet je er geen passende categorie, dan kan je {{nocat}} plaatsen
  • Bestaat het artikel op andere wikipedia's? Kijk op de twee grootste Wikipedia's de Engelse en/of de Duitse na. Als daar ook een artikel is, dan een interwikilink aanmaken onder in het NL:artikel en tevens op minstens een van de anderstalige Wikipedia in het betreffende artikel een interwikilink naar het Nederlandstalige artikel aanmaken. Interwiki-bots plaatsen dan de andere interwiki-links wel, zowel op de Nederlandstalige, als de anderstalige Wikipedia's.
  • Het artikel uitbreiden tot boven beginnetjesniveau, bijvoorbeeld met informatie uit de artikels op de anderstalige wikipedia's.

Indien een artikel dusdanig verbeterd is dat het een volwaardig artikel geworden is, kan met op de Wikipedia:Te beoordelen pagina's het artikel met <s> ervoor en </s> erna worden doorgestreept en wordt onder de nominatie met behulp van één of meerdere malen inspringen aangegeven dat het artikel is verbeterd, inclusief ondertekening met de tildes.

Er bestaan ook artikels met het {{Meebezig}} of {{Wiu2}}-sjabloon. Deze artikels worden (meestal) door wikipedianen gemaakt. Het sjabloon geeft aan dat er nog hard aan het artikel wordt gewerkt; dit sjabloon zou hooguit enkele dagen op het artikel moeten staan. Dit sjabloon zou ervoor moeten zorgen, dat andere wikipedianen niet tegelijkertijd aan het artikel werken, ter voorkoming van bewerkingsconflicten.

In zeldzame gevallen blijft het wiu2-sjabloon langer op het artikel staan, waardoor een los eindje is ontstaan dat door wikificeren ook moet worden opgelost (zie boven).

Zie voor de complete lijst van artikelen met het {{Meebezig}}-sjabloon: Speciaal:Whatlinkshere/Sjabloon:Meebezig

{{ne}}-sjabloon, in een aantal gevallen is het aan te raden om {ne} te gebruiken in plaats van {wiu}. {wiu} suggereert namelijk dat het artikel na werk in uitvoering wel geschikt is voor wikipedia. {ne} daarentegen geeft aan of een artikel uberhaupt wel in wikipedia thuishoort, omdat onderwerp te weinig relevantie heeft. (personen die slechts lokaal bekend zijn etc.)