Wikipedia:WikiUilen/Projectpagina/Nominaties/2022

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
  • Iedere gebruiker met minimaal 100 constructieve bewerkingen in de 12 maanden voorafgaand aan de nominatieperiode, dus voor 5 december 2022, mag meedoen aan de stemming.
  • De stemmen dien je in via de e-mailfunctie.
  • Per categorie kan een gebruiker één stem indienen. Je hoeft niet voor elke categorie een stem in te dienen.
  • Stemmen op jezelf of op een project dat je zelf gecoördineerd of opgezet hebt, is niet toegestaan.
  • De stemperiode loopt van 24 december tot en met 31 december 2022 (CET).
  • De uitreiking van de WikiUilen 2022 vindt plaats tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst op 14 januari 2023.

Tijdens de prijsuitreiking wordt de meest gewaardeerde bijdrager per categorie bekendgemaakt en de prijs uitgereikt, alsmede het meest gewaardeerde project. Stemmen worden niet openbaar gemaakt. Indien er minder dan tien stemmen in een categorie uitgebracht zijn, wordt de WikiUil in die categorie niet uitgereikt.

We zijn blij te kunnen vermelden dat er in alle categorieën voldoende mensen genomineerd zijn om straks in zes individuele categorieën Uilen te kunnen uitreiken. De beide projectcategorieën zijn ook dit jaar weer samengevoegd. Wellicht kunnen we in 2023, nu we elkaar weer meer lijken te kunnen ontmoeten, weer wel genoeg nominaties voor off-wiki- én voor on-wiki-projecten tegemoet zien. Nu is het nog aan de stemmers om te zorgen dat deze ook uitgereikt mogen worden. Stemt dus allen.

IllustratieUil[bewerken | brontekst bewerken]

Een illustratie is belangrijk om een onderwerp goed weer te geven. Afbeeldingen verspreiden kennis die vaak niet in woorden te vatten valt. Dit werk dient zeker geïllustreerd te worden.

Hans Erren
heeft de projecten voorzien van veel bruikbare en mooie kaarten.
Hoebele
probeert elk jaar afbeeldingen toe te voegen van wielrensters en trekt er zelf op om deze te maken.
Multichill
heeft meer dan 4 miljoen foto's, vooral afkomstig van culturele instellingen, ingebracht op Wikimedia Commons en met BotMultichill meer dan 31 miljoen bewerkingen gedaan om informatie over afbeeldingen te structureren.
Nenea hartia
heeft dit jaar 537 originele foto's opgeladen voor de campagne "Wiki Loves Heritage Belgium 2022", zie Category:Images_from_Wiki_Loves_Heritage_Belgium_in_2022. Ze draagt er zorg voor om de foto's een volledige naam te geven, een categorie, meertalige omschrijvingen en ook structured data toe te voegen. Ze heeft deze zomer ook deelgenomen aan andere internationale fotocampagnes zoals "Wiki Loves Romania" en foto's opgeladen van haar reizen naar Letland en Portugal. Ze heeft hierbij telkens veel aandacht voor erfgoed, en levert telkens kwaliteitsvolle foto's af, met een perfecte compositie en belichting.
Vysotsky
heeft vele afbeeldingen toegevoegd aan Wikipedia, over allerlei onderwerpen en het toegevoegde materiaal is verzorgd.
Wikifrits
schiet al jaren plaatjes van beelden en monumenten, in allerlei plaatsen in Nederland. De kwaliteit straalt ervan af.

NieuwkomersUil[bewerken | brontekst bewerken]

Nieuwe gebruikers zijn de toekomst van het project. Om hen extra welkom te heten kan deze aanmoedigingsprijs gegeven worden.

AknolIikiW
draagt bij bij onderwerpen die actueel zijn.
Antonius6317
is heel actief als nieuwkomer, zowel in het doen van correcties als het schrijven van nieuwe artikelen.
Drummingman
is heel actief en constructief bezig op Wikipedia en heeft inmiddels het vertrouwen van de gemeenschap gekregen om als moderator aan de slag te zijn.
YAOUMFA
heeft in korte tijd zich hier een weg gezocht en probeert vaak nieuwe artikelen op te knappen of artikelen die nog ontbreken in een reeks toe te voegen.

Nieuw in 2022 is de OverlegUil. De OverlegUil is een aanmoediging voor degenen die op een positieve manier bijdragen aan de overleggen, om zo Wikipedia verder te helpen. Onder meer creativiteit, gedegen kennis en een bescheiden opstelling kunnen hierbij een rol spelen.

Dajasj
overlegt op een prettige manier en constructief en zonder de eigen voorkeur voor te laten gaan.
Matroos Vos
is een voorbeeld voor ons allen als het gaat om steunend overleg met inhoud en humor! Hij geeft vaak feiten, gevraagd en ongevraagd, en niet zelden met een flinke dosis humor en inspiratie. Wanneer het nodig is, schroomt hij het niet een ferme toon aan te slaan, maar steeds met een constructieve insteek.
Natuur12
doet vele diplomatische afhandelingen van de verzoeken op de vele verzoekpagina's voor moderatoren en blust brandjes groot en klein.

Vele vlijtige handen blijven vaak onopgemerkt. Het werk van deze gebruikers vindt plaats op de achtergrond en ze zijn er wanneer je ze nodig hebt. Zij bekommeren zich om kleinigheden, zoals het oplossen van fouten, helpen bij moeilijke syntax, werken aan sjablonen, actualiseren, aanbrengen van opmaak en verbeteren van de taal.

bdijkstra
doet heel veel goed werk op de achtergrond en corrigeert vele schrijffouten.
ErikvanB
is onvermoeibaar, en ziet de kleinste oneffenheden. Hij is een tikje ouderwets, maar altijd redelijk, inzetbaar en onverstoorbaar,
Evertadvies
voert al tien jaar zeer vele verbeteringen uit op artikelen over vooral kunstenaars. Altijd bescheiden bewerkingen, maar heel erg belangrijk voor de juistheid en helderheid van de informatie.
Jef antenne
verwerkt al geruime tijd de effecten van kantonale herindelingen in Frankrijk in artikelen. Een monnikenwerk! Maar wel iets dat, met iedere wijziging, bijdraagt aan het verbeteren van Wikipedia.
Lidewij C J.
knapt veel dingen op die 'vergeten' zijn of waar anderen weinig verstand van hebben. Ook werkt ze nog aan de lijst van PvtPauline en zo doet Lidewij (voor haar leeftijd) nog behoorlijk veel voor Wikipedia.
Rudolphous
is het prototype van een wikipediaan pur sang. Al heel lang bezig de encyclopedie beter en uitgebreider te maken.
Sylhouet
schrijft niet alleen goede artikelen, maar is ook actief bij de reviews van Etalageartikelen, en helpt daarbij om de kandidaten nóg beter te maken.
Wutsje
haalt veel fouten uit artikelen waardoor de leesbaarheid omhoog gaat.

SamenwerkingsUil[bewerken | brontekst bewerken]

Wikipedia is een samenwerkingsproject. Samenwerking is cruciaal voor de kwaliteit van de encyclopedie. Wikipedia leeft dankzij de toewijding en betrokkenheid van haar deelnemers waar extra aandacht voor mag zijn.

AnarchistiCookie
controleert lemma's, onder andere van de nalooplijsten.
Bertux
is meestal vriendelijk, alert en constructief en komt bij vele onderwerpen aan met raad, daad en een onderhoudend praatje.
Dajasj
kom je op vele plaatsen tegen, probeert de vrede te bewaren en helpt graag een handje op allerlei gebieden
Daniuu
handelt vele foto's af van Wikiportret, zie zijn bijdragen op Commons. Die foto's komen vrijwel allemaal terecht op artikelen van nl-wiki. Daarnaast heeft Daniuu een handige bot gemaakt die bij geüploade foto's een categorie maakt op Commons, de foto opneemt in het Wikidata-item van de persoon en de foto op Wikipedia in artikelen plaatst. Zo een handige bot dat ik hem zelf ook gebruik bij andere foto's dan Wikiportret. Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Speciaal:Bijdragen/WikiportraitBot
Dqfn13
heeft veel kennis van de ins en outs van Wikipedia en deelt deze ook, zowel ongevraagd als wanneer je hem vraagt
Thieu1972
handelt met veel toewijding de verwijdernominaties af. Daarbij doet Thieu1972 regelmatig nog extra redactie of verfijning

SchrijversUil[bewerken | brontekst bewerken]

Onze schrijvers zijn de kern van Wikipedia. Nieuwe artikels zijn altijd welkom en ook het uitbreiden van artikels moet zeker aangemoedigd worden. Het afgelopen jaar is er veel werk verzet en de auteurs verdienen het om uitgelicht te worden.

Ceescamel
blijft onvermoeibaar en zijn artikelen zijn van een wat hoger niveau dan ze al waren. Zorgt ook vaak zelf voor illustraties.
Fred Lambert
schrijft al jaren vlot leesbare stukjes over diverse erfgoedobjecten in Vlaanderen en Nederland, zoals kastelen, kapellen, kerken en natuurgebieden
J9B5
heeft het afgelopen jaar verschillende reeksen van artikelen geschreven en zo leegten opgevuld. Ook is J9B5 elk jaar heel actief met het updaten van de Top2000.
JopkeB
heeft er onder andere voor gezorgd dat de geschiedenis van de Zuid-Hollandse eilanden met kunde is uitgebreid. Deze gebruiker is ook heel actief op Commons om plaatjes van WPnl goed in de database te krijgen.
Klutserke
heeft veel goede bijdragen geleverd aan Bismarck (slagschip) en Duitse marine.
Labrang
levert op systematische wijze veel bijdragen, waardoor de Nederlandse Wikipedia op een aantal vlakken beter en completer is dan andere projecten onder de Wikimedia-paraplu.
Nl maclean
schrijft veel verrassende artikelen, die altijd van hoge kwaliteit zijn. Daarnaast corrigeert Nl maclean vele artikelen.
S9H
schrijft veel over eigentijdse artiesten en hun (vaak Nederlandstalige) muziek, waardoor Wikipedia ook artikelen biedt die door de jongere generatie lezers gewaardeerd worden
Sidebart
levert veel bijdragen rond ruimtevaart. Sidebart is ongeveer de enige persoon die de dagelijkse ruimtevaartactualiteit omzet in Wikipedia-updates, en dat in een periode dat er heel veel activiteit is. Hij belicht daarbij niet enkel NASA en ESA.
Themanwithnowifi
maakt vele artikelen aan over onder meer tennisspelers en verricht veel werkzaamheden ter verbetering en uitbreiding van de encyclopedie.

Omdat er onvoldoende projecten genomineerd zijn in de beide afzonderlijke categorieën (in dit lastige jaar om offline samen te werken), zijn de nominaties voor de Wikiprojecten en de andere projecten samengevoegd. Via Wikiprojecten kunnen meerdere gebruikers online samenwerken om Wikipedia structureel te verbeteren. De gezamenlijke werkzaamheden en wederzijdse ondersteuning zijn belangrijk en vaak een grote hulp. Via andere projecten wordt er ook buiten het internet gezorgd voor een verrijking op Wikipedia en daarbuiten. Initiatieven die de vrije kennis beschikbaar maken, helpen Wikipedia vooruit in haar missie.

Discordserver
omdat dit platform het mogelijk maakt om op een gemakkelijke manier te communiceren en een platform biedt waar wikipedianen kunnen samenkomen in een minder formele manier.
Muziekproject
omdat dit project zorgt voor een uitbreiding van de beschikbare kennis over muziek, waarbij ook is nagedacht over aanbevelingen voor de opmaak.
Surinameproject
omdat dit empathische project door een brede gemeenschap gedragen lijkt te worden en wel een beetje meer in het licht mag komen te staan.