Zwarte Lente (Cuba)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Demonstratie van Dames in het Wit

Zwarte Lente verwijst in Cuba naar de arrestatiegolf van dissidenten die plaatsvond in 2003.

Tijdens de Zwarte Lente werden 75 Cubaanse dissidenten gearresteerd, waaronder 29 journalisten, maar ook bibliothecarissen en activisten voor mensenrechten en democratie. Ze werden beschuldigd te handelen als agenten voor de Verenigde Staten. De arrestatiegolf begon op 18 maart en duurde twee dagen.

De vrouwen van gevangengenomen activisten hebben zich verenigd in de beweging met de naam Dames in het Wit. Zij ontvingen in 2005 de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken van het Europees Parlement.

Vrijlating[bewerken | brontekst bewerken]

In de jaren na de gevangenneming werd volgehouden druk uitgeoefend door buitenlandse organisaties. De Rooms-Katholieke Kerk heeft hier een belangrijke rol gespeeld. Door haar tussenkomst konden de meesten de gevangenis verlaten onder voorwaarde van ballingschap in een ander land. Een aantal gedetineerden stemden echter niet in met een gedwongen ballingschap en bleven opgesloten tot het voorjaar van 2011. In de eerste maanden van 2011 stapte de Cubaanse overheid af van de eis van ballingschap en begon allen vrij te laten. Als laatsten.[1] werden Jose Ferrer en Felix Navarro, die beiden in 2003 tot 25 jaar gevangenisstraf waren veroordeeld, vrijgelaten.

Gevangenen[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende Cubanen werden opgepakt. Achter de naam de lengte van de gevangenisstraf: