Portaal:Engels

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
bewerk 

Introductie

Het Engels behoort tot de West-Germaanse tak van de Germaanse talen. Het is ontstaan uit de Germaanse talen die op Groot-Brittannië gesproken werden, in het bijzonder de taal van de Angelen, de Saksen en de Juten. Engels is sterk beïnvloed door het Oudnoords (dankzij de vele Vikingen die er zich vestigden tussen 800–1000) en vooral het Frans (na de verovering door de Normandiërs in 1066). De grammaticale structuur is Germaans maar met heel veel woorden ontleend aan het Frans en Latijn. Men noemt Engels soms een brugtaal tussen de Germaanse en Romaanse talen.

Het Engels wordt doorgaans als volgt geperiodiseerd:

De Engelse taal is vanaf de 20e eeuw de invloedrijkste taal ter wereld. Dit is deels het gevolg van de Britse expansie in de 19e eeuw waardoor het Engels in veel voormalige koloniën nog steeds de voornaamste (ambtelijke en bestuurlijke) taal is, maar vooral door de cultureel en wetenschappelijk plaats van de Verenigde Staten in onze maatschappij.

bewerk 

Engelstalige gebieden

Engels als officiële taal
Engels als officiële taal
Engels als officiële taal

  Staten waar Engels de nationale taal of de moedertaal van de meerderheid is (donkerblauw)
  Staten waar Engels een officiële taal is, maar niet de meerderheidstaal (lichtblauw)

Officiële taal in: India, Verenigde Staten, Pakistan, Nigeria, Filipijnen, Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Tanzania, Kenia, Canada, Oeganda, Ghana, Australië, Sri Lanka, Kameroen, Zimbabwe, Malawi, Zambia, Rwanda, Hongkong, Sierra Leone, Papoea-Nieuw-Guinea, Singapore, Nieuw-Zeeland, Ierland, Liberia, Jamaica, Namibië, Lesotho, Botswana, Gambia, Mauritius, Swaziland, Trinidad en Tobago, Fiji, Guyana, Salomonseilanden, Malta, Bahama's, Belize, Barbados, Vanuatu, Guam, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Amerikaanse Maagdeneilanden, Micronesia, Kiribati, Jersey, Grenada, Seychellen, Man, Dominica, Antigua en Barbuda, Bermuda, Guernsey, Kaaimaneilanden, Marshalleilanden, Saint Kitts en Nevis, Gibraltar, Britse Maagdeneilanden, Cookeilanden, Turks- en Caicoseilanden, Palau, Anguilla, Montserrat, Sint-Helena, Falklandeilanden, Norfolk, Christmaseiland, Pitcairneilanden, Verenigde Naties en de Europese Unie.

Zie ook

bewerk 

Vormen en dialecten

bewerk 

Artikels

bewerk 

Categorieën en lijsten

overzicht bewerk 

Uitgelicht

De Engelstalige uitgave van Wikipedia was de eerste editie van deze online encyclopedie en werd gestart op 15 januari 2001. Na ongeveer vijf jaar werd in maart 2006 het miljoenste artikel toegevoegd aan de Engelstalige gemeenschapsencyclopedie. Hiermee laat het de edities van Wikipedia in andere talen, zoals de Duitstalige, de Franstalige en de Nederlandstalige, ver achter zich. Anderhalf jaar later in september 2007 bereikte de Engelstalige Wikipedia reeds het twee miljoenste artikel. Momenteel telt de Engelse Wikipedia meer dan 3 miljoen artikelen.

Een van de twistpunten op de Engelstalige Wikipedia is het debat over de vraag aan welke variëteit van het Engels de voorkeur moet worden gegeven. De meest voor de hand liggende kandidaten zijn het Amerikaans Engels, het Brits Engels en het Internationaal Engels. Er is ook voorgesteld om het Engels voor Wikipedia te standaardiseren en om een enkele vorm van het Engels voor de Engelstalige Wikipedia te kiezen. De gebruikelijke oplossing voor het probleem is om een vorm van het Engels te kiezen die past bij de schaal van het artikel. Als het een specifiek Canadees artikel betreft ligt de voorkeur bij Canadees-Engels, als het een algemeen artikel is dan is Internationaal Engels meer geschikt, waarbij het telkens wel belangrijk is dat het hele artikel consequent in eenzelfde stijl is geschreven.

Lees verder...

bewerk 

Sterk verwante talen

bewerk 

Handige links

bewerk 

Meehelpen

Gewenste artikelen:

Engels in België of Engels in Vlaanderen


Te verbeteren artikelen:


- Australisch-Engels ({{{2}}}) - Junior Speaking Contest ({{{2}}}) - Engels in Nederland (25-02-2010) - Brits-Engels (07-09-2018)


Subportalen van Taal

Engels · Esperanto · Frans · Latijn · Nederlands · Scandinavische talen · Spaans · West-Slavische talen