Seeing: verschil tussen versies
Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Astronomisch zicht''' (Engels: ''seeing'', van ''to see'', zien) is de in de astronomie gebruikte term voor de invloed (onscherpte, ...' |
(geen verschil)
|
Versie van 11 apr 2010 16:44
Astronomisch zicht (Engels: seeing, van to see, zien) is de in de astronomie gebruikte term voor de invloed (onscherpte, „twinkelen”) van atmosferische storingen (turbulentie) op het zicht door telescopen.
De gebruikelijke maat voor het astronomisch zicht is de diameter van de zichtcirkel, d.i. het Airy-schijfje dat de telescoop vormt van een voorwerpspunt. Als diameter wordt gewoonlijk de diameter waarop de intensiteit de helft van de maximale waarde heeft (full width at half maximum, FWHM). Deze diameter geeft is een maat voor de best bereikbare hoekresolutie (scheidend vermogen) die haalbaar is met een telescoop bij een lange fotografische belichtingstijd. Hij komt overeen met de diameter van het onscherpe schijfje dat men ziet wanneer men door de telescoop naar een verre ster kijkt. De grootte van dit schijfje eoordt bepaald door de zichtcondities ten tijde van de waarneming. De beste condities geven een zichtcirkel met een diameter van ca. 0,4 boogminuten en zijn te vinden bij hooggelegen observatoria op kleine eilanden, zoals Hawaï (Mauna Kea) en de Canarische Eilanden (La Palma), of in de Atacamawoestijn in Chili (Paranal, Las Campanas e.a.).
Het zicht is een van de grootste problemen bij astronomische waarnemingen vanaf de aarde. Terwijl grote telescopen theoretisch een scheidend vermogen van enkele milli-boogseconde hebben, zal het werkelijke beeld nooit beter zijn dan de gemiddelde zichtcirkel ten tijde van de waarneming, al gauw vele honderden maal slechter dan het theoretisch mogelijke.
Sinds de jaren 1990 wordt adaptieve optiek gebruikt die deze effecten mede kan verminderen, waarmee het scheidend vermogen van telescopen op aarde aanzienlijk kan worden verbeterd.
Merk op dat een „goed” zicht wordt weergegeven door een kleinere getalwaarde, en een „slecht” zicht door een grotere getalwaarde.