Observatorium Roque de los Muchachos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Telescopen op het observatorium, bij zonsondergang. Te zien zijn o.a. de Nordic Optical Telescope en de Isaac Newton Group of Telescopes (ING).
Observatorium Roque de los Muchachos
Verschillende helikopterlandingsplaatsen, aangelegd voor de openingsceremonie, zijn nu zichtbaar onder het inmiddels afgebroken HEGRA Array

Het Observatorium Roque de los Muchachos (Spaans: Observatorio del Roque de los Muchachos, ORM) is een astronomisch observatorium in de gemeente Garafía op het eiland La Palma in de Canarische Eilanden. Het observatorium wordt geëxploiteerd door het Instituto de Astrofísica de Canarias, dat op het nabije Tenerife is gevestigd. Het maakt deel uit van het European Northern Observatory.

Volgens statistische gegevens over seeing ('trilling' van het beeld door een turbulente atmosfeer) is dit op een na de beste plaats voor astronomisch onderzoek in zichtbaar en infrarood licht op het noordelijk halfrond, ná het Mauna Kea-observatorium op Hawaï. Hier bevinden zich enkele van de beste astronomische faciliteiten van het noordelijk halfrond, waaronder een Zweedse 1m-zonnetelescoop met adaptieve optiek, die van alle telescopen de hoogste resolutie biedt voor beelden van de zon, en verder de Gran Telescopio Canarias, momenteel (juli 2009) ’s werelds grootste optische telescoop met één apertuur.[1]

Het observatorium Roque de los Muchachos was een van de belangrijkste kandidaten voor de toekomstige European Extremely Large Telescope (E-ELT), een telescoop van 42 m waarvoor de ESO plannen heeft. Eind april 2010 werd echter bekendgemaakt dat deze telescoop op de Cerro Armazones in de Chileense Andes gebouwd zal worden.[2]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het observatorium begon met de Isaac Newton Telescope, die door het Koninklijk Observatorium van Greenwich in Herstmonceux (Engeland) was overgebracht naar La Palma. De verhuizing leverde veel problemen op, en achteraf gezien was het goedkoper geweest een nieuwe telescoop te bouwen dan een bestaande te verhuizen.

Het observatorium werd geopend in Santa Cruz de la Palma door vertegenwoordigers van Spanje, Zweden, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. Later traden nog meer landen toe, namelijk Duitsland, Italië, Noorwegen, Nederland, Finland, IJsland en de Verenigde Staten. Het observatorium werd officieel in gebruik genomen op 29 juni 1985 door de Spaanse koninklijke familie en zes Europese staatshoofden. Er waren zeven helikopterlandingsplaatsen aangelegd om de hoogwaardigheidsbekleders comfortabel te laten arriveren.

In 1997 is een van de gammastralingstelescopen door een brand op de berghelling beschadigd geraakt. maar de brand in september 2005 heeft geen ernstige schade aan gebouwen of telescopen veroorzaakt.

Telescopen op het observatorium[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Overzicht telescopen[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Roque de los Muchachos Observatory van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.