Europese Zuidelijke Sterrenwacht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kaart met de locaties van ESO-observatoria.
De Very Large Telescope op de Cerro Paranal (Chili) in vogelvlucht

De Europese Zuidelijke Sterrenwacht (European Southern Observatory, afgekort ESO) is een Europese organisatie die zich bezighoudt met astronomisch onderzoek. Het hoofdkantoor is gevestigd in Garching bei München.

Algemeen[bewerken]

De ESO beheert twee sterrenwachten in Chili, een op La Silla, ten oosten van La Serena, de ander op Paranal, ten zuiden van Antofagasta. Op Paranal bevindt zich de Very Large Telescope (VLT). Er wordt een derde faciliteit gebouwd op de hoogvlakte van Chajnantor, op 5000 meter hoogte, in de buurt van San Pedro de Atacama, de Atacama Large Millimeter Array (ALMA).

De Nederlandse sterrenkundige Jan Hendrik Oort heeft aan de wieg gestaan van ESO.

Deelnemende landen[bewerken]

Van ESO zijn vijftien landen lid: België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Spanje, Tsjechië, Zweden en Zwitserland. Brazilië is geaccepteerd als 16e lid, maar de Braziliaanse regering heeft het lidmaatschapsverdrag nog niet geratificeerd.[1] Op de panelen waar de vlaggen van deelnemende landen staan, zal behalve vlaggen van de lidstaten ook steeds de Chileense vlag staan. Dit omdat Chili, zelf geen lidstaat, een geprivilegieerde partnerstaat is. Dit laatste is zo wegens de rol die Chili speelt als gastland voor de observatoria, inclusief de sterke formele ondersteuning via het aangaan van verdragen die de ruimtelijk afgebakende wetenschapszones met diplomatieke onschendbaarheid mogelijk hebben gemaakt, onder meer rond de bergtop Cerro Paranal met zijn VLT, VLTI, VISTA en VST, en rond de hoogvlakte van Chajnantor waar de APEX submillimetertelescoop van ESO actief is en waar de bouw van het reusachtige ALMA project is opgestart.

Verdere ontwikkeling[bewerken]

Op de hoogvlakte van Chajnantor is, samen met andere organisaties uit de Verenigde Staten en Japan, de Atacama Large Millimeter Array (ALMA, een interferometer voor microgolven) gebouwd. Dit project begon eind jaren 90 en was in maart 2013 volledig operationeel.[2]

Voor de verdere toekomst wordt er gewerkt aan plannen voor een spiegeltelescoop van 30 à 60 m, met de voorlopige naam European Extremely Large Telescope (E-ELT). In 2009 werd in dit kader concreet gedacht aan spiegel van 42 meter, met adaptieve optiek, die honderd maal zo gevoelig zal zijn als de Very Large Telescope. In april 2010 werd besloten dat deze telescoop op de Cerro Armazones, eveneens in Chili, zal worden gebouwd.[3]

In een eerder stadium werd gedacht aan een nog grotere telescoop, de Overwhelmingly Large Telescope (OWL). Vanwege de complexiteit en de hoge kosten is dit plan op de lange baan geschoven, ten gunste van de E-ELT.

Nederlandse directeuren[bewerken]

Een aantal Nederlanders is directeur geweest van ESO: Adriaan Blaauw (1970 tot 1975), Lodewijk Woltjer (1975 tot 1988), Harry van der Laan (1988 tot 1993). Sinds 1 september 2007 is Tim de Zeeuw directeur-generaal.

Lidstaten[bewerken]

Lidstaat lid sinds
Vlag van België België 1962
Vlag van Duitsland Duitsland 1962
Vlag van Frankrijk Frankrijk 1962
Vlag van Nederland Nederland 1962
Vlag van Zweden Zweden 1962
Vlag van Denemarken Denemarken 1967
Vlag van Zwitserland Zwitserland 1981
Vlag van Italië Italië 1982 (24 mei)
Vlag van Portugal Portugal 2000 (27 juni)
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk 2002 (8 juli)
Vlag van Finland Finland 2004 (1 juli)
Vlag van Spanje Spanje 2006, (1 juli)
Vlag van Tsjechië Tsjechië 2007, (1 januari)
Vlag van Oostenrijk Oostenrijk 2008, (1 juli)
Vlag van Polen Polen 2015

Externe link[bewerken]

Noten en referenties[bewerken]

  1. FAQ ESO & Brazil op webstek ESO
  2. BBC.com - Alma telescope: Ribbon cut on astronomical giant
  3. E-ELT-locatie vastgesteld – De grootste telescoop ter wereld komt op Cerro Armazones in Chili