Europese Zuidelijke Sterrenwacht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kaart met de locaties van ESO-observatoria.
De Very Large Telescope op de Cerro Paranal (Chili) in vogelvlucht
Het La Silla-observatorium
Het Atacama Large Millimeter Array
Het hoofdkantoor van ESO in Garching

De Europese Zuidelijke Sterrenwacht (European Southern Observatory, afgekort ESO) is een Europese organisatie die zich bezighoudt met astronomisch onderzoek. ESO werd opgericht in 1962 en het hoofdkantoor is sinds 1980 gevestigd in Garching bei München (daarvoor in Genève).

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

De ESO beheert drie sterrenwachten in Chili, een op La Silla, ten oosten van La Serena, de ander op Paranal, ten zuiden van Antofagasta. Op Paranal bevindt zich de Very Large Telescope (VLT). Op de hoogvlakte van Chajnantor is op 5000 meter hoogte, samen met andere organisaties uit de Verenigde Staten en Japan, de Atacama Large Millimeter Array (ALMA, een interferometer voor microgolven) gebouwd. Dit project begon eind jaren 90 en was in maart 2013 volledig operationeel.[1]

De Nederlandse sterrenkundige Jan Hendrik Oort heeft samen met Walter Baade in 1953 aan de wieg gestaan van ESO.

Deelnemende landen[bewerken | brontekst bewerken]

Van ESO zijn zestien landen lid: België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Ierland, Italië, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Spanje, Tsjechië, Zweden en Zwitserland. Brazilië is geaccepteerd als 17e lid, maar de Braziliaanse regering heeft het lidmaatschapsverdrag nog niet geratificeerd.[2] Op de panelen waar de vlaggen van deelnemende landen staan, zal behalve vlaggen van de lidstaten ook steeds de Chileense vlag staan, omdat Chili, hoewel zelf geen lidstaat, geprivilegieerde partnerstaat is, vanwege de rol die het land speelt als gastland voor de observatoria en om de formele ondersteuning die het land geeft door de verdragen die de ruimtelijk afgebakende wetenschapszones met diplomatieke onschendbaarheid hebben mogelijk gemaakt, onder meer rond de bergtop Cerro Paranal met zijn VLT, VLTI, VISTA en VST, en rond de hoogvlakte van Chajnantor, waar zich de Atacama Large Millimeter Array (ALMA) en de APEX submillimetertelescoop van ESO bevinden.

Verdere ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de verdere toekomst werd er gewerkt aan plannen voor een spiegeltelescoop van 30 à 60 m, met de voorlopige naam Extremely Large Telescope (ELT). In 2009 werd in dit kader concreet gedacht aan spiegel van 42 meter, met adaptieve optiek, die honderdmaal zo gevoelig zal zijn als de Very Large Telescope. In april 2010 werd besloten dat de nu 39,3 meter telescoop op de Cerro Armazones, eveneens in Chili, zou worden gebouwd.[3] Op 19 juni 2014 is met de bouw begonnen.

In een eerder stadium werd gedacht aan een nog grotere telescoop, de Overwhelmingly Large Telescope (OWL). Vanwege de complexiteit en de hoge kosten is dit plan op de lange baan geschoven, ten gunste van de ELT.

Nederlandse directeuren[bewerken | brontekst bewerken]

Een aantal Nederlanders is directeur geweest van ESO: Adriaan Blaauw (1970 tot 1975), Lodewijk Woltjer (1975 tot 1988), Harry van der Laan (1988 tot 1993), en Tim de Zeeuw (2007 tot 2017).

Lidstaten[bewerken | brontekst bewerken]

Lidstaat lid sinds
Vlag van België België 1962
Vlag van Duitsland Duitsland 1962
Vlag van Frankrijk Frankrijk 1962
Vlag van Nederland Nederland 1962
Vlag van Zweden Zweden 1962
Vlag van Denemarken Denemarken 1967
Vlag van Zwitserland Zwitserland 1981
Vlag van Italië Italië 1982 (24 mei)
Vlag van Portugal Portugal 2000 (27 juni)
Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk 2002 (8 juli)
Vlag van Finland Finland 2004 (1 juli)
Vlag van Spanje Spanje 2006 (1 juli)
Vlag van Tsjechië Tsjechië 2007 (1 januari)
Vlag van Oostenrijk Oostenrijk 2008 (1 juli)
Vlag van Polen Polen 2015
Vlag van Ierland Ierland 2018 (28 september)[4]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Noten en referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie European Southern Observatory van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.