La Silla-observatorium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf La Silla Observatorium)
Ga naar: navigatie, zoeken
La Silla, gefotografeerd vanaf de weg die naar het Las Campanas-observatorium gaat.
La Silla. Vanaf rechts ziet men de zilverkleurige koepel van 2,2 meter, het hoogste punt in het klein van de antenne van de SEST in het licht van de zon, de telescoop van 1,5 meter van de ESO (buiten dienst), de Differential Motion Monitor die de seeing meet, in de vorm van een kleine champignon aan de voet, de gebouwen van de mechanische werkplaats en verder het vierkante eind van de NTT, met erboven de telescoop van 3,6 meter. Het licht schijnt zoals op een typische dag in La Silla.
Het terrein van La Silla vanaf de weg die naar SEST toegaat. Rechts de koepel van de Zwitserse telescoop, het platte gebouw van de RITZ (Remote Integrated Telescope Zentrum), dat het operations centrum is van de telescopen: van 3,6 meter, van 2,2 meter, van de NTT, het vierkante eind van de NTT, de kleine champignon van de Differential Motion Monitor (die de seeing meet), de koepel van 1,5 meter van de ESO, van de 2,2 meter, van de 0,5 en 1 meter en van de Danish 1,5m.

Het La Silla-observatorium is een sterrenwacht in Chili met achttien telescopen. Negen van deze telescopen werden gebouwd door de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (European Southern Observatory, ESO) en verschillende van de andere worden onderhouden door de ESO. Het observatorium is een van de grootste op het zuidelijk halfrond.

La Silla is een berg van 2400 meter hoog die grenst aan de zuidelijke extremen van de Atacamawoestijn in Chili. Hij ligt ongeveer 160 km noordelijk van La Serena. Zijn geografische coördinaten zijn 29°15.3' zuiderbreedte en 70°44.3' westerlengte.

Oorspronkelijk heette de berg Cinchado. De berg kreeg zijn nieuwe naam La Silla (het zadel) vanwege zijn vorm. Hij rijst vrij geïsoleerd omhoog, ver verwijderd van kunstmatige bronnen van licht en stof, de ergste vijanden van astronomen.

La Silla herbergt veel telescopen van ESO, maar ook van andere instituten en universiteiten. Veel kleinere telescopen zijn inmiddels stilgelegd, niettemin speelt La Silla ook nog in de tijd van de Very Large Telescope van het Paranal-observatorium van de ESO nog een belangrijke rol.

Telescopen op La Silla
Telescoop Diameter Soort Opmerkingen
ESO 3.6m 3,6 m Optisch/Infrarood ESO, sinds 1976
New Technology Telescope NTT 3,5m Optisch/Infrarood ESO, sinds 1989
2.2m 2,2m Optisch/Infrarood Bruikleen van MPG, sinds 1984
ESO 1.5m 1,5m ESO, buiten bedrijf
Danish 1.5m 1,5m Denemarken, 1979
Coudé Auxiliary Telescope CAT 1,4m Hulptelescoop voor de Coudé-spectrograaf van de ESO 3,6m ESO, buiten bedrijf
Geneva 1.2m 1,2m Speurwerk naar exoplaneten Zwitserland
Schmidt-Telescope 1m ESO, 1971, buiten bedrijf
ESO 1m 1m speciaal voor fotometrie ESO, buiten bedrijf
DENIS 1m speciaal voor infraroodwaarnemingen Frankrijk
Marly 1m 1m EROS-Project Frankrijk, buiten bedrijf
Dutch 90cm 0,9m Nederland, 1979, buiten bedrijf
Bochum-Telescope 0.61m Universiteit Bochum, Duitsland, 1968, buiten bedrijf
ESO 50cm 0,5m ESO, 1971, buiten bedrijf
Danish 50cm 0,5m Denemarken, 1971, buiten bedrijf
Grand Prism Objectif GPO ESO, 1968, buiten bedrijf
Marseille 40cm 0,4m Frankrijk, buiten bedrijf
Swedish ESO Submillimeter Telescope SEST 15m Submillimeter/Millimeter Zweden, ESO, 1987, buiten bedrijf
LaSillaByNight2.jpg
LaSillaByNight1.jpg
LaSillaCoucherDeSoleil.jpg
Zicht op de telescoop van 3,6 meter vanaf het terras voor de Zwitserse telescoop, met aan de rechterzijde de koepel. De kist beneden in het midden bevat een kleine amateurtelescoop die de sarcofaag heet. Nachtaanblik vanaf het terrein van La Silla, op de weg die door de bergen kronkelt, tussen de slaapvertrekken en het bovenste punt van de telescoop van 3,6 meter. De telescoop links vooraan is de Danish 1,5 die de gehele maan bedekt. Aan zijn rechterkant ziet men de bolling van de koepel van 2,2 meter. Achteraan de telescoop van 3,6 meter met zijn CAT. Helemaal rechts is de antenne in rusttoestand van de SEST. De zuidpool bevindt zich hoog rechtsboven, buiten de afbeelding. Hieruit blijkt dat de Maan hier aan het opkomen is. Typische ondergang van de Zon op La Silla. De lucht is helder, de nacht begint. De koepel van 2,2 meter is naar het oosten geopend om zijn waarnemingen te beginnen.

Zie ook[bewerken]