Gesegmenteerde spiegel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gesegmenteerde spiegel van de Southern African Large Telescope
Achterzijde van de hoofdspiegel van een van de Keck-telescopen op Mauna Kea, Hawaï. Ook hier is de hexagonale vorm van de segmenten te zien.

Een gesegmenteerde spiegel is een patroon van spiegels die dienen als segmenten van een grote gebogen spiegel. De segmenten kunnen sferisch of asymmetrisch zijn (bijvoorbeeld een gedeelte uit een parabolische spiegel.[1]) Zij worden gebruikt in objectieven voor grote spiegeltelescopen, waaronder de zogenaamde extreem grote telescopen (ELT’s). Daar spiegels niet veel groter dan met een diameter van ca. 8 m kunnen worden vervaardigd, zijn gesegmenteerde spiegels een essentieel onderdeel van deze grote telescopen.

Vaak zijn de segmenten regelmatige zeshoeken, zoals op de beide foto’s hiernaast, maar noodzakelijk is dit niet. De Giant Magellan Telescope bijvoorbeeld krijgt cirkelvormige segmentspiegels.[2] Voor de lichtsterkte van de telescoop telt het totale oppervlak van de segmenten; dit hoeft niet noodzakelijkerwijs een aaneengesloten oppervlak te zijn. De grootste afstand tussen de segmenten bepaalt de resolutie (zie ook Apertuursynthese).

Gesegmenteerde spiegels zijn goed te combineren met actieve optiek: elk van de segmenten kan afzonderlijk worden ingesteld om invloeden van de spiegelbewegingen te compenseren.

Voorbeelden van hedendaagse telescopen met gesegmenteerde spiegels[bewerken]

Geplande gesegmenteerde-spiegeltelescopen[bewerken]

Overwogen, maar voorlopig opgeschort:

Overzicht telescopen[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. W. Patrick McCray: Giant telescopes, pag. 107
  2. Foto's zijn hier te zien. Zij zijn nog niet vrijgegeven onder de voor Wikipedia benodigde licentie.
  3. Tests begin on Canaries telescope BBC 14 July 2007
  4. Website Gran Telescopio Canarias