Naar inhoud springen

Yarmouth Castle (schip, 1927): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Infobox schip | afbeelding= | Schip flag=40px|border|Vlag van de Verenigde Staten | Schip besteld= | Scheepsb...'
(geen verschil)

Versie van 2 mei 2012 17:21

Vlag van de Verenigde Staten
Yarmouth Castle (schip, 1927)
Yarmouth Castle
Geschiedenis
Werf William Cramp & Sons
Tewaterlating 1927
Uit dienst 13 november 1965
Omgedoopt Yarmouth Castle 1963
Status Uitgebrand en gezonken
Eigenaren
Eigenaar Amerikaanse Marine
Yarmouth Cruise Lines 1963-1965
Algemene kenmerken
Lengte 111,25 m
Tonnenmaat 5002 ton
Vaart knopen (37km/h)
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

De Evangeline later SS Yarmouth Castle was een Amerikaans ^passagiersschip dat in 1965 uitbrandde en zonk. Door de ramp werden veiligheidsinstructies herbekeken.

Het schip behoorde toe aan verscheidene eigenaars waaronder de Amerikaanse Marine tijdens de Tweede Wereldoorlog. Uiteindelijk werd het in 1963 na de aankoop door de nieuwe eigenaars Yarmouth Cruise Lines omgedoopt tot Yarmouth Castle. Het schip bediende de lijn Miami - Nassau

De ramp

In november 1965 vertrok het schip onder het bevel van apitein Byron Voutsinas richting Nassau met 372 passagiers en 174 bemanning. Iets na middernacht brak in hut 610, een voorraadkamer van matrassen, brand uit door een matras die te dicht bij een lamp.

Er doken meerdere technische problemen op zoals te lage druk in de brandhaspels waardoor het schip moest worden geëvacueerd. Ook de evacuatie verliep niet goed. De passagiers werden niet verwittigd en reddingsboten konden niet te water gelaten worden door verf op de touwen die de katrollen blokkeerden. Hoewel er geen noodsignaal was gegeven konden twee schepen in de buurt, de Finnpulp en de Bahama Star de 6 reddingsboten en verscheidene drenkelingen redden. Naar verluid zou op de eerste reddingsboot de kapitein en enkele officieren]] gezeten hebben[1].

Tegen de morgen kapseisde het schip en zonk diezelfde dag nog, namelijk 13 november 1965. In totaal konden er 450 mensen worden gered.

Externe links