Naar inhoud springen

Toepolev Tu-126: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 53: Regel 53:


==Zie ook==
==Zie ook==
*[http://nl.wikipedia.org/wiki/AWACS AWACS]
*AWACS
*Boeing E-3
*[http://nl.wikipedia.org/wiki/Boeing_E-3 Boeing E-3]
*Beriev A-50 Mainstay
*Beriev A-50 Mainstay
*Iljoesjin IL-76 Mainstay
*Iljoesjin IL-76 Mainstay

Versie van 8 sep 2007 20:56

Sjabloon:Gevechtsvliegtuig

Geschiedenis

De Tupolev Tu-126 Moss was een van de eerste AWACS systemen van de USSR en werd destijds gebracht als de tegenhanger van de Amerikaanse Boeing E-3.


Tijdens de hele periode van de koude oorlog is de Russische technologie op het gebied van airborne radar en electronische oorlogvoering aanzienlijk achtergebleven op die van de westerse mogendheden.


Als een snelle ‘inhaalactie’ werd aan het eind van de jaren ’60 van de vorige eeuw daarom de Russische Tu-126 geintroduceerd. De NATO aanduiding voor dit toestel werd Moss.

Rare picture TU-126 Moss in flight


Het toestel was gebaseerd op de transportversie van de Tuplolev Tu-114; in die jaren één van de snelste door turboprops aangedreven vliegtuigen ter wereld. Nadat dit type in de Russische Aeroflot werd gedeactiveerd werden ongeveer 12 stuks, het exacte aantal is van Russische zijde nooit bekendgemaakt, voorzien van een radome, een radarsysteem, de bijbehorende bedienconsoles en communicatie mogelijkheden. De bemanning bestond uit 14 personen incl. de vliegers.


De eerste vlucht vond plaats in 1967 en het toestel werd bij de Russische marine operationeel in 1971. De inzet van dit toestel duurde tot 1983.


De Tu-126 Moss is in een exportversie verkocht aan de luchtmacht van India en door dit land actief ingezet in 1971 tijdens de oorlog met Pakistan.


Middels penetratieacties die door vliegtuigen van de USAF en NATO luchtmachten werden uitgevoerd werden de nieuwe Russische radar en luchtverdediging getest. Al snel bleek de beperking van de Tu-126 radarcapaciteit. Het toestel bleek niet in staat te zijn laag inkomende vliegtuigen of kruisraketten op te sporen. Het enige pluspunt voor het toestel was de aanwezigheid van zeer krachtige stoorapparatuur.


Vanaf 1983 werd de Tu-126 Moss vervangen door de Beriev A-50 en de Iljoeshin IL-76 Beide toestellen kregen de NATO aanduiding Mainstay.


Zie ook