1e Jemenmedaille

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf 1e Jemen Medaille)

De 1e Jemenmedaille (Turks: Yemen Madalyası) werd in 1846 door de Turkse Sultan Abdülmecit de Eerste (1839-1861) ingesteld. Deze campagnemedaille herdacht de onderdrukking van een opstand door de krijgshaftige Jemenieten die aan het uiterste einde van het Rijk in een onherbergzaam gebied woonden. Het succes was tijdelijk want in Jemen bleef het tot aan het ineenstorten van het Turkse gezag in de Eerste Wereldoorlog onrustig. Er is dan ook een 2e Jemenmedaille uit 1892.

Een stationering in Jemen was bijzonder gevaarlijk. Er werden muiterijen opgetekend bij eenheden die opdracht kregen naar Jemen te marcheren. Het was er niet alleen gevaarlijk en vol ontberingen, wanneer de Jemeniten gevangenen maakten werden deze gebonden aan de vrouwen van de stam overgeleverd en vervolgens gecastreerd.[1]

Voor de Turkse officieren en soldaten waren er drie verschillende medailles.[2]

  • De gouden medaille met een doorsnede van 29 millimeter
  • De zilveren medaille met een doorsnede van 29 millimeter
  • De bronzen medaille met een doorsnede van 29 millimeter.

Op de voorzijde van de medaille staat de tughra van Sultan Abdülmecit I en op de keerzijde een afbeelding van een zee met daarachter een door enige bomen opgefleurd woestijnlandschap en de in het Arabisch gestelde inschrift "Herinnering aan Jemen 1623". Het lint voor de medailles was zoals gebruikelijk zalmrood met groene boorden. Alle medailles werden doorboord om ze zo aan het lint te kunnen hangen.