Aartsbisdom Caceres

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Naga Metropolitan Cathedral

Het aartsbisdom Caceres (tot 29 juni 1951 bisdom Nueva Caceres) is een van de 16 aartsbisdommen van de kerkprovincie Filipijnen. Het gebied van het aartsbisdom Caceres omvat tegenwoordig de provincie Camarines Sur. De suffragane bisdommen zijn de bisdommen Daet, Legazpi, Masbate, Sorsogon en Virac en het territotiaal prelaat Libmanan. De metropolitane kathedraal van het aartsbisdom Caceres is Naga Metropolitan Cathedral. De aartsbisschop van Caceres is sinds 1983 Leonard Legaspi[1]. Het aartsbisdom had in 2006 een totaal aantal van 1.183.033 geregistreerde gedoopte katholieken.[2]

Geschiedenis[bewerken]

Het aartsbisdom Caceres is ontstaan door een pauselijke bul ondertekend door Paus Clemens VII op 14 augustus 1595 als een afsplitsing van het aartsbisdom Manilla en heette in die tijd Nueva Caceres. Het bisdom bestreek in die tijd de provincies Camarines en Albay, de eilanden Masbate, Ticao, Burias, Catanduanes en Samar. Bisschop Luis Maldonado werd benoemd als eerste bisschop van het bisdom.

Op 29 juni 1951 werd het bisdom verheven tot het aartsbisdom Caceres met als suffragane bisdommen de bisdommen Legazpi en Sorsogon. In 1968 kwam daar het bisdom Virac bij en op 27 mei 1974 de bisdommen Virac en Masbate. Op 9 december 1989 werd de laatste verandering doorgevoerd toen het territoriaal prelaat van Libmanan ontstond als een afsplitsing van het aartsbisdom Caceres.

Bisschoppen [2][bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Referenties[bewerken]