Slijtwillige deklaag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Abradable coating)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Thermisch spuiten is een van de technieken om een slijtwillige laag aan te brengen.

Een slijtwillige deklaag (Engels: abradable coating) is een omschrijving van een deklaag die bij contact met ander materiaal slijt.

Het kenmerk van een slijtwillige deklaag is dat de deze bestaat uit een materiaal wat bij contact met ander materiaal gemakkelijk slijt.

Een slijtwillige deklaag wordt meestal toegepast in afdichtingen van gasturbines. Om een minimale afdichtingspleet te krijgen dient de spleet dusdanig klein te zijn dat contact tussen de bewegende delen onmogelijk voorkomen kan worden. Door het toepassen van een slijtwillige laag wordt bij het contact tussen de bewegende delen voorkomen dat er onherstelbare schade ontstaat. Een bijkomend voordeel van een slijtwillige laag is dat deze bij onvoorziene omstandigheden (thermische uitzetting en/of trillen) voorkomt dat de boel vastloopt. Hierdoor zal het rendement van de machine bij calamiteiten teruglopen echter de werking blijft intact.

Meestal worden de slijtwillige lagen in een corrosieve omgeving (hete gassen) toegepast. Hierdoor dienen de deklagen enerzijds bestand te zijn tegen deze invloeden en anderzijds bij contact met andere materialen gemakkelijk te slijten. Door deze (tegenstelling) zijn er maar een beperkt aantal materialen geschikt.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]