Aleksandr Djemjanjenko

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De opmaak van dit artikel is nog niet in overeenstemming met de conventies van Wikipedia. Mogelijk is ook de spelling of het taalgebruik niet in orde. Men wordt uitgenodigd deze pagina aan te passen.

Aleksandr Djemjanjenko
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Aleksandr Sergejevitsjch Djemjanjenko
Geboren 30 mei 1937
Geboorteplaats Sverdlovsk, Sovjet-Unie
Overleden 22 augustus 1999 (62 jaar)
Overlijdensplaats Sint-Petersburg, Rusland
Werk
Beroep Toneelspeler, acteur, meester nasynchronisatie
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Aleksandr Sergejevitch Djemjanjenko (Алекса́ндр Серге́евич Демья́ненко) (Sverdlovsk (Sovjet-Unie), 30 mei 1937Sint-Petersburg, 22 augustus 1999) was een Russisch toneelspeler, acteur en meester nasynchronisatie. Hij werd in 1991 benoemd tot Volksartiest van de RSFSR.[1]

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Alexander Sergejevitsj Djemjanjenko werd geboren op 30 mei 1937 in de stad Sverdlovsk.

Jeugd en Toelating tot GITIS[bewerken | brontekst bewerken]

In 1954, na zijn afstuderen aan de Sverdlovskse school nr. 37 met een grondige studie van de Duitse taal, probeerde hij het Moskous Kunsttheater te betreden (de Ontvangstkommisie kwam naar Sverdlovsk), maar vanwege de zenuwen durfde hij niet.

Toen ging hij naar het Sverdlovsk Juridische Instituut, maar hij studeerde daar slechts zes maanden, zich realiserend dat dit beroep hem niet beviel. Een jaar later vertrokken hij en zijn vrienden naar Moskou, waar hij GITIS betrad.

Zijn ouders ontvingen een telegram van hun zoon: "Overwinning! Aangenomen bij GITIS en Schukinsky. Ik blijf in GITIS. Djemjanjenko studeerde GITIS af in 1959. Djemjanjenko was niet de beste student. Hij studeerde goed, maar miste veel lessen. Hem was alles vergeven, omdat professor Josif Raevsky erg veel van hem hield en in zijn succes geloofde.

Al tijdens de 2e cursus van GITIS nodigden regisseurs Aleksandr Alov en Vladimir Naumov Aleksandr uit om Mitya te spelen in de film "Wjetjer" (wind), een optimistisch drama dat de "Komsomol"-trilogie beëindigde. Deze begon met de films "Trjewozjnaja molodost" (Zorgwekkende jongheid) en "Pavel Korchagin". Dit werk van Djemjanjenko als beginnende acteur trok de aandacht van zowel kijkers als filmmakers. Een nieuwe held werd geboren: een intelligente jongeman die goed presteerde.

In 1959 werd Aleksandr Djemjanjenko uitgenodigd door het Moskouse Academisch Theater, waar hij 3 jaar werkte, maar de acteur werd meer en meer aangetrokken door de bioscoop. Al snel verliet hij Moskou en het Academisch Theater en vestigde zich in Leningrad (Sint-Petersburg), waar hij tot zijn dood in de lenfilm-studio woonde en werkte.

Gezin[bewerken | brontekst bewerken]

  • Vader - Sergei Petrovich Djemjanjenko (03-20-1912; Jekaterinenburg - 2000; Jekaterinenburg) - studeerde af aan GITIS, acteur, directeur van de operaklas aan het Sverdlovsk Conservatorium, gaf acteervaardigheden en organiseerde stadsfeesten; na de geboorte van zijn zoon verliet hij het gezin en huwde een fan die hem een zoon en een dochter baarde, en na 2 jaar keerde hij terug naar zijn eerste vrouw, die vervolgens het leven schonk aan twee dochters.
  • Moeder - Galina Vasilyevna Djemjanjenko-Belkova (1914) - werkte als accountant.
  • Half-broer - Vladimir Sergejevich Djemjanjenko (1941) - pianist, muzikaal werker, People's Artist van de RSFSR, leider van het Sverdlovsk Philharmonic.
  • Zussen - Nadjezda, Natalia, Tatiana.
  • Zijn eerste vrouw - Marina Danilovna Sklyarova (04-01-38 tot 18-12-2017). Studeerde met hem in drama, theaterexpert, scenarioschrijver, werkte samen met Leningrad-televisie, publiceerde in tijdschriften en werkte in de jaren negentig als een compiler en vertaler bij publicaties van werken en persoonlijke archieven van theologen en hiërarchen van de Russisch-orthodoxe kerk, gepubliceerd in vier delen genaamd " Het gekozen schip ", werd gedrukt in orthodoxe tijdschriften, schreef verschillende verzamelingen van sprookjes en gedichten, ontving prijzen van de Russisch-orthodoxe kerk, in 2004 publiceerde een verzameling gedichten "Passies in St. Petersburg ".
  • Zijn tweede vrouw - Lyudmila Akimovna Djemjanjenko (05-01-1940 tot 20-06-2005). Ze maakte kennis met Aleksander, assistent van de nasynchronisatie-directeur van de filmstudio Lenfilm, waar Djemjanjenko werkte voor de nasynchronisatie. Vervolgens was ze de nasynchronisatie-directeur bij Lenfilm, van 1994 tot 2005 bij het bedrijf Neva-1 (sinds 2002, Nevafilm).
  • Zijn stiefdochter - actrice Angelica Nevolina (1962).
  • Zijn schoonzoon - acteur Alexej Zubarev (30-3-1954)

Verhuizing naar Leningrad (Sint-Petersburg)[bewerken | brontekst bewerken]

In 1962 verliet Djemjanjenko het Mayakovsky-theater en verhuisde van Moskou naar Leningrad. Ten eerste was hij al begonnen aan de filmopname in Lenfilm en ten tweede had hij nergens om in Moskou te wonen en kreeg hij een appartement in Leningrad. Bovendien vond Djemjanjenko Moskou gewoon niet leuk. Toen hij in 1961 in Leningrad aankwam, bleef hij hier tot het einde van zijn leven. Hij werd vaak naar de theaters in Moskou geroepen, maar hij wilde niet meer terug naar Moskou.