Alex Mulder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alex Mulder
Alex mulder-1600679483.jpg
Persoonlijke informatie
Geboren 22 oktober 1946
Geboorteplaats Amsterdam
Land Vlag van Nederland Nederland
School Hogereburgerschool
Bedrijf 'Unique
Portaal  Portaalicoon   Economie

Alex Mulder (Amsterdam, 22 oktober 1946) is een Nederlands ondernemer. Hij richtte op 25-jarige leeftijd het uitzendbureau Unique op in 1972; hij nam toen voor 2500 gulden een bedrijfje over van een mevrouw in Amsterdam-Osdorp die acht uitzendkrachten bediende. Een kleine veertig jaar later rekende het blad Quote hem onder de honderd rijkste Nederlanders, met een geschat vermogen van een half miljard euro.[1]

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Mulder stamt uit een middenstands-gezin, volgde de HBS en had enige baantjes. De uitzendbranche was rond 1970 nog bescheiden in ontwikkeling: wastobbe-ondernemingen van vrouwen, zei men, die vanuit huis wat kennisjes stuurden naar bazen die om een tijdelijke werkkracht verlegen zaten.[2]

Mulder zag hier een gat in de markt. Zijn eerste jaar draaide hij 'al' een omzet van 600.000 gulden; tientallen jaren later[(sinds) wanneer?] meldde hij het dagblad Trouw dat dezelfde omzet was bereikt in het uurtje dat hij met de krant sprak.

Uitzendbureau Unique fuseerde met branchegenoot Goudsmid tot de USG People; daarna wordt uitzendbureau Content overgenomen. Mulder bleef tot 2006 de hoogste baas van USG People en is sindsdien commissaris. Het bedrijf richt zich op het hogere segment van uitzendkrachten.

Alex Mulder steunt met de stichting AM-foundation, gekoppeld aan zijn Amerborgh NV, het initiatief van Huub Oosterhuis voor een cultureel/religieus/politiek centrum aan de Da Costakade in Amsterdam.[3] Mulder had voor de zakelijke leiding van de start van dit project Stef Collignon aangesteld, toen de net begonnen directeur Joost Divendal na een korte ziekte overleden was. Het centrum is in februari 2011 geopend onder de naam De Nieuwe Liefde. De AM-Foundation steunt ook 'outsider art', kunst van mensen met een (verstandelijke) beperking.