Altena brass

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Altena Brass
Afbeelding gewenst
Type Brassband
Origine Andel
Jaren actief 1991 - heden
Dirigent Anno Appelo
Website https://www.altenabrass.nl/
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Altena Brass is een Nederlandse brassband. Het is een van de negen Nederlandse brassbands die op concertwedstrijden mogen uitkomen in de (Europese) kampioensdivisie of de concertdivisie, de hoogste klasse in de blaasmuziek.

Geschiedenis en speelcultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Altena Brass is in 1999 opgericht als regionale brassband in Het land van Heusden en Altena. Het orkest heeft Andel als thuisbasis. Altena Brass programmeert vaak hedendaagse, soms experimentele muziek. De band maakt regelmatig gebruik van gastdirigenten van buiten de brassbandwereld.

Paasconcert[bewerken | brontekst bewerken]

Altena Brass organiseert sinds 2003 elk jaar op de zaterdag voor Pasen het Paasconcert. Het orkest nodigt steeds een vooraanstaande gastsolist uit, die niet noodzakelijkerwijs een koperblaasinstrument speelt. Zo waren onder anderen pianiste Reineke Broekhans en Tjeerd Top (plaatsvervangend concertmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest) te gast.

Dirigenten[bewerken | brontekst bewerken]

Van de oprichting tot 2014 was Jan Gerrit Adema de chef-dirigent. Sindsdien werkt Altena Brass met twee interim dirigenten, te weten Anno Appelo en Floris van der Kooij. In de loop van de jaren heeft de band veel gewerkt met gastdirigenten en pedagogen als Ian Porthouse, Piet Joris, Georges Moreau, Willem van der Vliet en Ilja Reijngoud.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]