Amalia García

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Amalia García Medina)
Amalia García

Amalia García Medina (Zacatecas, 6 oktober 1951) is een Mexicaans politica van de Partij van de Democratische Revolutie (PRD).

García's vader Francisco García Estrada werd toen zij vijf jaar oud was gekozen tot gouverneur van Zacatecas voor de Institutioneel Revolutionaire Partij (PRI). Na het bloedbad van Tlatelolco van 1968 keerde ze zich echter af van die partij, en sloot ze zich aan bij de illegale Communistische Partij van Mexico (PCM). Later matigde ze haar standpunt en sloot ze zich aan bij de Verenigde Socialistische Partij van Mexico (PSUM) en vervolgens bij de Partij van de Democratische Revolutie, waarvoor ze senator en afgevaardigde was. Van 2000 tot 2002 was ze voorzitter van de PRD.

In 2004 won ze overtuigend de gouverneursverkiezingen van Zacatecas, en werd ze ingehuldigd als eerste vrouwelijke gouverneur van die staat. García's regering werd ontsierd door interne twisten binnen de staatsregering en de Zacatecaanse PRD. In 2010 werd de kandidaat van de PRD verslagen door Miguel Alonso Reyes namens de PRI en moest de PRD het veld ruimen in Zacatecas.

Voorganger:
Ricardo Monreal Ávila
Gouverneur van Zacatecas
2004-2010
Opvolger:
Miguel Alonso Reyes
Zie de categorie Amalia García van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.