Artillerie Schietkamp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Artillerieschietkamp)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
Het artillerie-monument in 't Harde voor alle bij de uitoefening van hun plicht omgekomen artilleristen

Artillerie Schietkamp bij 't Harde dateert uit de 19de eeuw. Het is een oefenterrein voor artilleriewapens van de Nederlandse krijgsmacht, gelegen op de noordelijke Veluwe.

Aanleg[bewerken | brontekst bewerken]

Op de heidegronden bij Oldebroek werd in de tweede helft van de 19e eeuw een nieuwe schietbaan aangelegd waar de artillerie kon oefenen. Het probleem van de schietbanen destijds was dat deze te kort werden voor de moderne wapens. In opdracht van de toenmalige Minister van Oorlog werd daarom een nieuw terrein gezocht, dat centraal moest liggen en goed bereikbaar moest zijn zowel over de weg als over water. In 1875 werd de benodigde grond door het ministerie aangekocht. In 1877 mocht het Regiment Vestingsartillerie de eerste schoten lossen. Vanaf 1878 was de Artillerie Schietschool (ASS) uit Zwolle belast met de opleiding die sindsdien jaarlijks van 1 mei tot 1 november plaatsvindt.

In het begin sliepen de soldaten in tenten, later kwamen er drie houten barakken. Vervolgens kwamen er stenen gebouwen en langzamerhand groeide het uit tot de Legerplaats bij Oldebroek. Sinds 1974 ligt een groot gedeelte van het ASK terrein in de gemeente Elburg.

Oorlogsjaren[bewerken | brontekst bewerken]

Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak kwam er een einde aan de uitbreiding van de legerplaats. Er werden veel Belgische vluchtelingen ondergebracht en na de oorlog werd het een doorgangskamp voor Franse, Amerikaanse en Russische voormalige krijgsgevangenen, die op weg naar huis waren.
In 1919 werd de Doornspijksche Heide bijgekocht zodat het schietterrein verder kon worden uitgebreid.
In 1922 werd de Artillerie Schietschool (ASS) in Zwolle gesloten en kreeg het schietkamp de naam Artillerie Schietkamp (ASK).

De ASK werd in 1939 ontruimd wegens de oorlogsdreiging. De Duitsers namen het kamp in beslag en noemden het kamp 'Oldebroeksche Heide’. In augustus 1940 werd het kamp voor het eerst door de geallieerden gebombardeerd. In maart 1945 slaagden de geallieerden erin de Duitsers met een laatste bombardement uit het kamp te verdrijven. Daarna werden er militairen opgeleid die vervolgens naar Nederlandsch-Indië werden gestuurd. In december 1945 werd het kamp weer door de artillerie gebruikt. De laatste jaren ook door andere eenheden.

Brand[bewerken | brontekst bewerken]

Op 18 juni 1970 brak er brand uit op de schietbaan. Op de schietbaan was wel vaker brand, hoewel er niet veel brandbaars is, maar deze brand was op een andere plek. Er stond een stevige oostenwind en het vuur sloeg over de spoorlijn en de snelweg. 't Harde werd bedreigd. Centurion-tanks legden brandgangen aan, duizend brandweermannen werden geholpen door militairen en plaatselijke jeugd. Op het kritieke moment draaide de wind. Het dorp werd gered, zes huizen brandden af maar erger werd voorkomen. Driehonderd hectare bos ging verloren.

21ste eeuw[bewerken | brontekst bewerken]

Tegenwoordig oefenen ook de mortiereenheden van de infanterie op het ASK.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]