Naar inhoud springen

BAER-test

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is de huidige versie van de pagina BAER-test voor het laatst bewerkt door Kulter20 (overleg | bijdragen) op 29 aug 2014 11:24. Deze URL is een permanente link naar deze versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Esculaap
Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

BAER-test (Brainstem Auditory Evoked Response) is een manier om de functie van het gehoor te testen waarbij men niet afhankelijk is van de medewerking van de patiënt. De techniek wordt ook hersenstamaudiometrie genoemd, of de BERA-test (Brainstem Evoked Response Audiometry).

Gekeken wordt namelijk of er in de hersenen (hersenstam) reacties optreden bij het aanbieden van geluidsprikkels aan ieder oor afzonderlijk. Is dit het geval, dan weet men dat het signaal de weg van lucht, trommelvlies, gehoorbeentjesketen, zenuwsensors in het slakkenhuis en gehoorzenuw in ieder geval met succes heeft doorlopen en men kan ook bepalen hoe hard een geluid moet zijn om te worden waargenomen.

De patiënt moet kunnen stilzitten; als dit problemen oplevert kan het onderzoek echter ook onder sedatie of lichte narcose plaatsvinden. Het is dus vooral geschikt voor onderzoek bij niet-coöperatieve patiënten zoals baby’s en huisdieren.