Balthasar I van Żagań

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Balthasar van Żagań
1415-1472
Hertog van Żagań
Periode 1439-1472
Voorganger Jan I
Opvolger Jan II
Hertog van Przewóz
Periode 1439-1449
Voorganger Jan I
Opvolger Wenceslaus & Jan II
Vader Jan I van Żagań
Moeder Scholastica van Wettin
Dynastie Piasten

Balthasar van Żagań, Balthasar żagański, (rond 1415 - 15 juli 1472) was hertog van Żagań-Przewóz sinds 1439 (samen met zijn broers) en sinds 1449 hertog van Żagań.

Hij was de oudste zoon van Jan I van Żagań en van Scholastica van Wettin, dochter van Rudolf III van Saksen, keurvorst van Saksen.

Na de dood van hun vader in 1439 erfde Balthasar het hertogdom Żagań-Przewóz, samen met zijn broers Wenceslaus, Rudolf en Jan II de Krankzinnige.

In 1449 werd het hertogdom in tweeën gedeeld: Żagań en Przewóz. Jan II en Wenceslaus kregen Przewóz en Balthasar en Rudolf kregen Żagań. Tijdens de Dertigjarige Oorlog streed Balthasar aan de zijde van de Duitse Orde. Hij keerde in 1457 terug naar Żagań, maar moest vaststellen dat zijn broer Jan II zich als gouverneur had geïnstalleerd en de Staten verplicht had jegens hem de eed van trouw af te leggen. In 1461 viel Jan II Żagań binnen, met de hulp van de troepen van Bohemen, George van Podiebrad en Balthasar werd verplicht de wijk te nemen.

In de periode 1461-1467 verbleef Balthasar in ballingschap in Wroclaw, waar hij aan het hoofd stond van het stadsleger. Na tevergeefs beroep te hebben gedaan op koning George om zijn gebieden terug te krijgen , ging hij naar Rome, waar hij de steun kreeg van paus Pius II. In 1467 werd met de steun van de paus een kruistocht tegen de "Hussitische koning" georganiseerd en hij werd aangesteld tot opperbevelhebber. De expeditie mislukte echter na de nederlaag van Balthasar tegen Jan II in Kożuchów.

Het zou duren tot 1468 vooraleer Balthasar opnieuw de macht over Żagań veroverde, dankzij de steun van zijn neef hertog Hendrik XI van Glogau.

Tijdens de oorlog van Matthias Corvinus met George van Podiebrad, koos hij de zijde van de koning van Hongarije. In 1469 legde hij de eed van trouw als vazal af jegens Hongarije. De koning van Hongarije steunde echter spoedig daarop Jan II tegen Balthasar.

In 1472 viel Jan II opnieuw Żagań binnen en nam de macht over. Balthasar werd gevangengenomen en opgesloten in het kasteel van Przewóz, waar hij op bevel van zijn broer werd uitgehongerd.

Balthasars eerste echtgenote was Agnes (- 28 augustus 1460). Hun enige dochter Anna, stierf jong in 1463. In 1469 hertrouwde Balthasar met Barbara (ong. 1452/53 - vóór 12 mei 1507), dochter van Bolesław II van Teschen. Het huwelijk bleef kinderloos en na het overlijden van Balthasar werd Barbara gedwongen om terug te keren naar Cieszyn.