bpost bank

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Bank van de Post)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
bpost bank
Bpost bank
Oprichting 1912
Land Vlag van België België
Sector bank
Website www.bpostbank.be
Portaal  Portaalicoon   Economie

Bpost bank (tot oktober 2012 Bank van de Post, BPO) is een Belgische bank. Bpost bank begon in 1995 als een 50-50-joint venture tussen de Generale Bank (later Fortis, heden BNP Paribas Fortis) en De Post (nu bpost). In 1998 kwamen de rekeningen van de Postcheque, een bedrijfsonderdeel van De Post dat sinds 1912 bestond, onder beheer van de bpost bank.

De eerste jaren leed BPO verlies, maar vanaf 1999 werd er winst gemaakt. Het contract tussen Fortis en De Post (dat behoorlijk nadelig was voor het overheidsbedrijf) werd in 2002 moeizaam heronderhandeld, ditmaal in het voordeel van De Post. Het loopt tot 2014. Ten gevolge van de contractherziening krijgt de Financiële Post (de vroegere Postcheque) een hogere vergoeding voor het verzorgen van de BPO-backofficeactiviteiten.

De Bank van de Post was een van de laatste banken die geen kosten aanrekende voor het openen en beheren van een bankrekening. Dit veranderde in 2003 en ging gepaard met enig protest. Zo moest correspondentie zoals overschrijvingsformulieren en dergelijke voortaan in het postkantoor worden afgegeven of gefrankeerd opgestuurd, terwijl deze vroeger steeds portvrij konden worden opgestuurd naar het speciale postnummer 1100 van de Postcheque. De Bank van de Post blijft wel een van de goedkoopste banken. Een grote troef van de bpost bank is het uitgebreide netwerk van postkantoren waar ze een beroep op kan doen, en dat terwijl de meeste andere banken het aantal eigen kantoren inkrimpt. bpost bank betaalt bpost een vergoeding voor het werk dat de postbedienden uitvoeren. Nadeel is dan weer dat het postkantorennetwerk op zich zwaar verlieslatend is en dat het personeel (nog) niet altijd over de commerciële vaardigheden van hun collega's uit de traditionele grootbanken beschikken. bpost probeert dit te remediëren met behulp van grootschalige opleidingsprogramma's.

Externe link[bewerken]