Naar inhoud springen

Bedkruik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 81.207.232.136 (overleg) op 7 nov 2017 om 22:58. (Soorten: Natriumacetaat is geen legering van natrium - zoals er oorspronkelijk stond - maar een natriumzout.)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Vrolijk gekleurde bedkruiken van rubber.
Zinken kruik uit 1925.

Een bedkruik of warmwaterkruik is een heetwaterzak die wordt gebruikt om in bed voor warmte te zorgen als het koud is. Een bedkruik wordt voor het slapen gaan met heet (maar niet kokend) water gevuld en mee in bed genomen. De kruik geeft gedurende de nacht warmte af, waardoor het onder de dekens behaaglijk blijft.

Soorten

Tegenwoordig zijn de meeste kruiken gemaakt van rubber, pvc of een andere flexibele, hittebestendige kunststof. Ook metaal wordt wel gebruikt maar dit materiaal heeft als nadeel dat het de warmte goed geleidt, waardoor de kans op verbranding groter wordt. Daarom wordt bij metalen kruiken vaak een hoes gebruikt om direct contact met het lichaam te vermijden. Er zijn vele verschillende grootten, kleuren en vormen kruiken in de handel, alhoewel de meeste een grootte van maximaal 30 bij 20 cm hebben.

Sinds 1926 werden er in de Nederlandse ziekenhuizen en verpleeghuizen roestvrij stalen bedkruiken gebruikt die gevuld waren met natriumacetaat. Door de kruiken warm te maken in een kruikenmoeder wordt natriumacetaat vloeibaar. In bed koelt de kruik af en kristalliseert het natriumacetaat weer. Dit kristalliseren geeft ca. 7-8 uur een behaaglijke warmte af.

Ook kunnen kussens met plantaardige vulling worden gebruikt als kruik; voorbeelden hiervan zijn de pittenzak en het speltkussen, die opgewarmd kunnen worden in de oven of magnetron.

Geschiedenis

Bedkruiken werden in de zestiende eeuw al gebruikt, met hetzelfde doel als waarvoor ze tegenwoordig nog steeds gebruikt worden. Aanvankelijk werden gloeiende kolen in een houder gedaan, maar al spoedig ging men over op heet water. De gebruikte materialen varieerden van zink en koper tot glas en hout.

Andere toepassingen

Een alternatieve toepassing van een bedkruik is in de warmtetherapie, waarbij men helende eigenschappen toeschrijft aan de warmtebron. Ook is het mogelijk om de kruik met koud water te vullen, wat fijn is bij warme zomerdagen.

Zie ook

Zie de categorie Hot-water bottles van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.