Bestand:Hoge Raad van Helen Verhoeven.jpg

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Oorspronkelijk bestand(1.280 × 792 pixels, bestandsgrootte: 236 kB, MIME-type: image/jpeg)


Beschrijving

Helen Verhoeven: Hoge Raad  wikidata:Q30001158 reasonator:Q30001158
Kunstenaar
Helen Verhoeven
image of artwork listed in title parameter on this page
Titel
Nederlands: Hoge Raad
Soort object schilderij Bewerk dit op Wikidata
Beschrijving
Nederlands: Hoge Raad (2015, olieverf op doek, 400 x 647 cm)

Het monumentale Hoge Raad van Helen Verhoeven (1974) zal niemand ontgaan in de ontvangstruimte van de grote zittingszaal mr. L.E. Visser. In de haar kenmerkende stijl, waarin personen, patronen en vlakken haast opgeknipt samenkomen, schilderde Verhoeven met behulp van een hoogwerker letterlijk en figuurlijk een indrukwekkend doek. Een onderzoekende voorstelling die oogt als een rijkelijk bestikte lappendeken vol gelaagde verwijzingen naar goed (recht) en kwaad (onrecht).

Op de voorgrond is een gemêleerd gezelschap afgebeeld van anonieme individuen (soms zelfs gezichtloos) die nauwelijks onderling contact hebben; de wit-rode snotsliert die als een absurdistische navelstreng tussen twee neuzen hangt daargelaten. Achter het gezelschap zit een groep rechters aan een lange tafel. Wederom anonieme figuren, op één na in het midden van de tafel. Mr. Visser, de Joodse president van de Hoge Raad die tijdens de bezetting door de Nazi’s zonder protest van zijn collega’s werd afgezet. Het enorme beeld van Vrouwe Justitia achter de rechters krijgt in deze context een prikkelende betekenis, mede omdat zij wordt geflankeerd door de bijbelse Joodse Judith met het hoofd van Holofernes in haar hand. Uitdagend zijn ook andere kunsthistorische beeldcitaten - zoals het gruwelijke lot van de gebroeders De Witt en Picasso’s Guernica - waarin recht en onrecht gelijk aan de realiteit complexe en door elkaar heen lopende begrippen blijken.
Afgebeelde personen Lodewijk Ernst Visser Bewerk dit op Wikidata
Datum 2015
Afmetingen 400 x 647 cm
Bron/fotograaf https://magazines.rijksvastgoedbedrijf.nl/kei/2017/03/andere-bril-hoge-raad
Toestemming
(Hergebruik van dit bestand)
https://magazines.rijksvastgoedbedrijf.nl/kei/2017/03/colofon


Licentie

Creative Commons CC-Zero Dit bestand is beschikbaar onder Creative Commons CC0 1.0 Universele Public Domain Dedication.
De persoon die een werk voorziet van deze licentie stelt dit werk beschikbaar aan het publieke domein door, voor zover dit wettelijk is toegestaan, afstand te doen van alle rechten op het werk in de zin van het auteursrecht, met inbegrip van alle aanverwante of naburige rechten. U kunt het werk kopiëren, aanpassen, distribueren en uitvoeren, ook voor commerciële doeleinden, zonder dat u daarvoor toestemming hoeft te vragen.

Bijschriften

Beschrijf in één regel wat dit bestand voorstelt

Items getoond in dit bestand

beeldt af

Bestandsgeschiedenis

Klik op een datum/tijd om het bestand te zien zoals het destijds was.

Datum/tijdMiniatuurAfmetingenGebruikerOpmerking
huidige versie21 mei 2017 10:00Miniatuurafbeelding voor de versie van 21 mei 2017 10:001.280 × 792 (236 kB)Hannolanshigher res?
20 mei 2017 20:20Miniatuurafbeelding voor de versie van 20 mei 2017 20:201.250 × 773 (176 kB)HannolansUser created page with UploadWizard

Dit bestand wordt op de volgende 2 pagina's gebruikt:

Globaal bestandsgebruik