Bestand:Model van een ramtorenschip, NG-MC-1235.jpg

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Oorspronkelijk bestand(6.294 × 4.824 pixels, bestandsgrootte: 1,65 MB, MIME-type: image/jpeg)


Beschrijving

Beschrijving
Nederlands:

Identificatie
Titel(s): Model van een ramtorenschip
Objecttype: scheepsmodel volmodel presentatiemodel
Objectnummer: NG-MC-1235
Omschrijving: Gepolychromeerd en getuigd blokmodel van een ramtorenschip, de grondplank ontbreekt. Het heeft het Rijkswapen op de spiegel en verguld snijwerk op de boeg. Het model heeft een vlak dek; het heeft een ramsteven, rond achterschip, roer met afgerond blad, en twee tweebladige schroeven. Het stuurwiel staat op het hoofddek geheel achter; op het dek zijn geen opbouwen gebouwd, afgezien van enkele roefjes en opgangen, de geschutkoepel met twee kanons en een brug tussen de koepel en de schoorsteen. De reling is dubbel voor kooiverschansing. Het model heeft vijf sloepen in davits. De zeeg is geheel vlak, de romp is een rondspant. Het model heeft een tweemast tuig met driebenige masten van het systeem Cole; staand en lopend want zonder zeilen.

Vervaardiging
Vervaardiger: modelmaker: R. Napier & Sons
Plaats vervaardiging: Glasgow
Datering: 1868
Fysieke kenmerken: hout, messing en touw
Materiaal: hout messing touw
Techniek: polychromie
Afmetingen: model: h 81 cm. × l 137 cm. × b 38,6 cm. capsule: h 95 cm. × b 145 cm. × d 55 cm.

Toelichting
Het model werd bij Napier & Sons te Glasgow vervaardigd en in 1868 aan de commandant van de Buffel. Napier schonk Prins Hendrik een tweede model van de Buffel, nu in de collectie van het Maritiem Museum Rotterdam, dat in detail echter op een aantal belangrijke punten van dit model verschilt. Het ramtorenschip de Buffel, lang 59.68 m, werd in 1868 voor de Nederlandse Marine gebouwd door Napier in Glasgow. De Buffel werd enkel voor binnnenlandse diensten gebruikt en omgebouwd tot logementschip in 1894, in 1920 tot wachtschip in Vlissingen. Uit dienst in 1973 en ingericht als museumschip in de haven van Rotterdam, onder beheer van het Maritiem Museum Rotterdam tot en met zomer 2013, sindsdien afgemeerd in Hellevoetsluis.

Onderwerp
Wat: ship-model. Wie. Buffel (schip)

Verwerving en rechten
Verwerving: overdracht van beheer 1883
Copyright: Publiek domein
Datum
Bron http://hdl.handle.net/10934/RM0001.COLLECT.245047
Auteur Rijksmuseum

Licentie

Creative Commons CC-Zero Dit bestand is beschikbaar onder Creative Commons CC0 1.0 Universele Public Domain Dedication.
De persoon die een werk voorziet van deze licentie stelt dit werk beschikbaar aan het publieke domein door, voor zover dit wettelijk is toegestaan, afstand te doen van alle rechten op het werk in de zin van het auteursrecht, met inbegrip van alle aanverwante of naburige rechten. U kunt het werk kopiëren, aanpassen, distribueren en uitvoeren, ook voor commerciële doeleinden, zonder dat u daarvoor toestemming hoeft te vragen.

Bijschriften

Beschrijf in één regel wat dit bestand voorstelt

Items getoond in dit bestand

beeldt af

Bestandsgeschiedenis

Klik op een datum/tijd om het bestand te zien zoals het destijds was.

Datum/tijdMiniatuurAfmetingenGebruikerOpmerking
huidige versie8 dec 2019 15:30Miniatuurafbeelding voor de versie van 8 dec 2019 15:306.294 × 4.824 (1,65 MB)Mr.Nostalgic== {{int:filedesc}} == {{Information |Description={{nl|1=<br><br><big>'''Identificatie'''</big><br>'''Titel(s): '''Model van een ramtorenschip<br>'''Objecttype:''' scheepsmodel volmodel presentatiemodel <br>'''Objectnummer:''' NG-MC-1235<br>'''Omschrijving:''' Gepolychromeerd en getuigd blokmodel van een ramtorenschip, de grondplank ontbreekt. Het heeft het Rijkswapen op de spiegel en verguld snijwerk op de boeg. Het model heeft een vlak dek; het heeft een ramsteven, rond achterschip, roer me...

Dit bestand wordt op de volgende pagina gebruikt:

Metadata