Bestand:Tropenmuseum Royal Tropical Institute Objectnumber 3290-281 Diorama van de suikerplantage Merveil.jpg

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Tropenmuseum_Royal_Tropical_Institute_Objectnumber_3290-281_Diorama_van_de_suikerplantage_Merveil.jpg(700 × 407 pixels, bestandsgrootte: 44 kB, MIME-type: image/jpeg)


Beschrijving

Beschrijving
Nederlands: Diorama. Dit diorama is van de suikerplantage "Merveille". De plantage is gelegen tussen de Suriname-rivier en de Paulus Kreek (zijrivier voornoemde rivier), welke niet in dit diorama te zien is. Links van het midden staat de directeurswoning, geflankeerd door twee kleinere huizen, vermoedelijk van opzichters. De blanke opzichters werden "blank officier" genoemd, een verbastering van het Engelse "overseeer" door blanken. De zwarte opzichters heetten "basja", eveneens een verbastering van "overseeer", maar dan in het neger-engels (Sranantongo).

Deze drie huizen zijn van wit hout met groene luiken. rechts van deze huizen ziet men achtereenvolgens een opslagplaats voor begasse (uitgeperste rietstengels); hierachter is iets van de slavenhuisjes te zien; een fabriek met getijdemolen; een kookhuis met schoorsteen; een destilleerderij (Surinaams: stijlerij); het plantageziekenhuis; botenhuis voor de tentboot en een wachtershuisje. Op de voorgrond zijn arbeiders aan het werk tussen de kokospalmen. Rechts van de suikerplantage is de Suriname-rivier te zien, waarop zich een schuit (Surinaams: pondo), een tentboot en een klein vaartuig bevinden. De meeste suikerplantages maakten d.m.v. een getijdemolen, waar het water van de rivier via de molensloot naartoe werd gevoerd, gebruik van het verschil tussen eb en vloed. De toevoer van het water, het opslaan en de afvoer kon door sluizen geregeld worden. Wanneer het suikerriet in de getijdemolen gekraakt en geperst was werd het sap naar het kookhuis getransporteerd om te worden ingedikt. De uitgeperste stengels, begasse (Surinaams: tras) gebruikte men als brandstof. In de stijlerij werd de melasse gedestilleerd tot alcohol of rum (bijprodukt). De bruine suiker werd in vaten verpakt en ingescheept in pondo's voor Paramaribo, waar het werd gewogen in de waag, alvorens de suiker naar Europa te verzenden. Voor personenvervoer gebruikte men tentbootjes; pondo's zijn voor vrachtvervoer. Het diorama is van Gerrit Schouten, geboren in 1779 als zoon van een Nederlander en creoolse vrouw. Hij behoorde tot de eerste kunstenaars in Suriname en specialiseerde zich in het maken van diorama's.

Gerrit Schouten (1779-1839) was de eerste Surinaamse kunstenaar die erkenning kreeg. Hij was een bekwaam aquarellist van de rijke flora van Suriname maar hij werd het meest bekend als maker van kijkkastjes met een vernuftig perspectief. Deze diorama's met scènes uit de plantagekolonie maakte hij in opdracht van kolonialen die een aandenken mee terug wilden nemen naar Nederland.. Diorama van de suikerplantage Merveille
Datum
Bron
institution QS:P195,Q1131589
Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen
Auteur
Gerrit Schouten  (1779–1839)  wikidata:Q10816474
 
Aliassen
George Schouten, Gerrit Carl François Schouten
Beschrijving Surinaams-Nederlands tekenaar, aquarellist, diorama maker en kunstschilder
Geboorte- en sterfdatum 28 januari 1779 (gedoopt) 29 september 1839 Bewerk dit op Wikidata
Geboorte- en sterfplaats Paramaribo Paramaribo
Actieve periode ca. 1800 tot 1839
date QS:P,+1850-00-00T00:00:00Z/7,P1319,+1800-00-00T00:00:00Z/9,P1326,+1839-00-00T00:00:00Z/9,P1480,Q5727902
Werklocatie
Bibliografische informatie
creator QS:P170,Q10816474

Licentie

w:nl:Creative Commons
naamsvermelding Gelijk delen
Dit bestand is gelicenseerd onder de Creative Commons-licentie Naamsvermelding-Gelijk delen 3.0 Unported
De gebruiker mag:
  • Delen – het werk kopiëren, verspreiden en doorgeven
  • Remixen – afgeleide werken maken
Onder de volgende voorwaarden:
  • naamsvermelding – U moet op een gepaste manier aan naamsvermelding doen, een link naar de licentie geven, en aangeven of er wijzigingen in het werk zijn aangebracht. U mag dit op elke redelijke manier doen, maar niet zodanig dat de indruk wordt gewekt dat de licentiegever instemt met uw werk of uw gebruik van zijn werk.
  • Gelijk delen – Als u het werk heeft geremixt, veranderd, of erop heeft voortgebouwd, moet u het gewijzigde materiaal verspreiden onder dezelfde licentie als het oorspronkelijke werk, of een daarmee compatibele licentie.

Bijschriften

Beschrijf in één regel wat dit bestand voorstelt

Items getoond in dit bestand

beeldt af

Bestandsgeschiedenis

Klik op een datum/tijd om het bestand te zien zoals het destijds was.

Datum/tijdMiniatuurAfmetingenGebruikerOpmerking
huidige versie9 sep 2009 21:12Miniatuurafbeelding voor de versie van 9 sep 2009 21:12700 × 407 (44 kB)KITbot== {{int:filedesc}} == {{Information |description={{nl|1=Diorama. Dit diorama is van de suikerplantage "Merveille". De plantage is gelegen tussen de Suriname-rivier en de Paulus Kreek (zijrivier voornoemde rivier), welke niet in dit diorama te zien is. Li

Globaal bestandsgebruik

De volgende andere wiki's gebruiken dit bestand:

Metadata