Betje Boerhave

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Elisabeth 'Betje' Boerhave-Cramer is een fictief personage die de hoofdrol speelt in de 7-delige dagboekreeks 'Het dagboek van Betje Boerhave'. Ze is daarin een Utrechtse kruideniersvrouw in de 19e eeuw.

Utrecht maakt in 1974 kennis met de inhoud van het dagboek door de wekelijkse feuilleton ‘Betje Boerhave’s Winkelpraat’ in het Utrechts Nieuwsblad. Tussen 26 februari 1974 en 29 november 1975 verschenen in totaal 92 afleveringen. Iedere aflevering werd ingeleid met: "Onder de vloer van het kruidenierswinkeltje Hoogt 6, is het dagboek gevonden van de kruideniersvrouw Betje Boerhave. Vandaag de (xxx-e) aflevering van haar dagelijkse notities over wat zich honderd jaar geleden in dezelfde periode afspeelde."

Kort daarna werd het in zeven deeltjes in boekvorm gepubliceerd door Jan Veenhoven, initiatiefnemer van het Museum voor het Kruideniers-bedrijf voorheen Betje Boerhave. Ook in deze deeltjes werd 'de vondst' als feit vermeld. Later zijn nog uitgegeven: Brieven van en aan Betje Boerhave (5 boekjes) en Dirkje Boerenmeid (2 delen).

In september 2017 verscheen een artikel van publicist Jim Terlingen op de site Nieuws030 waarin hij aantoonde dat Betje Boerhave-Cramer nooit bestaan heeft, dat Veenhoven het dagboek zelf geschreven heeft en dat de 'vondst' van de dagboeken onwaar is, [1][2] hetgeen voor het artikel verscheen al her en der werd geschreven (maar nooit uitgelegd).[3]