Stichting ETB-BISLIFE

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Bio Implant Services)
Stichting ETB-BISLIFE
Motto of slagzin Passing on, Improving life
Rechtsvorm Stichting
Oprichting 2018
Voorganger(s) - Euro Tissue Bank (Euro Skin Bank, Amsterdamse Hoornvliesbank, Hartkleppenbank Rotterdam) - BISLIFE (Bio Implant Services (BIS), Netherlands Bone Bank Foundation (NBF), Botbank Sanquin Nijmegen)
Land Nederland
Hoofdkantoor Beverwijk
Producten cornea, huid, hartklep, botweefsel
Sector Orgaanbanken
Website www.etb-bislife.org
Portaal  Portaalicoon   Economie

ETB-BISLIFE is een Nederlandse weefselbank van bot- en peesweefsel, huidweefsel, cardiovasculair en oculair weefsel. De organisatie bemiddelt op het gebied van bot- en peesweefsel afkomstig van Nederlandse donoren en weefsels van andere weefselbanken. ETB-BISLIFE ontstond in 2018 na een fusie van het Leidse BISLIFE en de Beverwijkse Euro Tissue Bank. In 2019 gingen de weefseluitname afdelingen van deze twee bedrijven samen in een aparte stichting onder de naam WUON.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Euro Tissue Bank (ETB)[bewerken | brontekst bewerken]

De Euro Tissue Bank bestond uit de divisies Euro Skin Bank, Euro Cornea Bank (de voormalige Hoornvliesbank) en Euro Tissue Procurement en is ontstaan uit een fusie van de Euro Skin Bank, de Amsterdamse Hoornvliesbank en de Hartkleppenbank Rotterdam (HKB).

Euro Skin Bank[bewerken | brontekst bewerken]

De Euro Skin Bank werd in 1976 opgericht onder de naam Centrale Nederlandse Huidbank door de Nederlandse Brandwonden Stichting. De naam werd in 1991 gewijzigd in Euro Skin Bank.[1] Vanwege hun overeenkomstige doelen zijn de Nederlandse Brandwonden Stichting en de Afdeling Huid van de ETB-BISLIFE tot op heden sterk met elkaar verbonden.

Amsterdamse Hoornvliesbank[bewerken | brontekst bewerken]

In 1987 werd de Amsterdamse Hoornvliesbank opgericht als resultaat van een initiatief van de Corneapreservatie Onderzoeksgroep, die deel uitmaakte van het Netherlands Ophthalmic Research Institute (NORI). Het doel was om een methode te ontwikkelen voor de opslag van menselijk oogweefsel. De locatie van de Corneabank Amsterdam werd gevestigd in het Interuniversitair oogheelkundig instituut (IOI).[2][3]

Eind 2009 verhuisde de bank naar Beverwijk, om daar in 2010, samen met de Euro Skin Bank, de Euro Tissue Bank (ETB) te vormen.

Hartkleppenbank Rotterdam (HKB)[bewerken | brontekst bewerken]

In 1989 werd met een donatie van de Nederlandse Hartstichting de Hartkleppenbank Rotterdam (HKB) officieel opgericht. Vanaf 1999 werd deze ondergebracht bij de afdeling Cardio-Thoracale Chirurgie van het Erasmus MC, Rotterdam. In december 2015 werd de bank overgenomen door de Euro Tissue Bank (ETB).

BISLIFE Foundation[bewerken | brontekst bewerken]

In 2010 kwam de voorganger van de BISLIFE Foundation, NBF-BIS, tot stand na een fusie van Bio Implant Services (BIS) en de Netherlands Bone Bank Foundation (NBF), beide opgericht in 1988 in Leiden. In 2017 werd ook de Botbank Sanquin Nijmegen overgedragen aan BISLIFE.[4]

Bio Implant Services (BIS)[bewerken | brontekst bewerken]

In 1988 werd in Leiden Bio Implant Services opgericht. Tot de fusie met de NBF was BIS ook verantwoordelijk voor het aanmelden van donoren. Om belangenverstrengeling tegen te gaan werd deze verantwoordelijkheid vanaf 2011 overgedragen aan de in 1997 opgerichte Nationale Transplantatie Stichting (NTS).[5]

Netherlands Bone Bank Foundation (NBF)[bewerken | brontekst bewerken]

In 1988 werd ook de NBF opgericht als centrale botbank in Nederland. Verschillende ziekenhuizen beheerden op dat moment al hun eigen botbanken, zoals het VU Medisch Centrum in Amsterdam. De van het VUmc bevatte echter alleen femurkoppen van patiënten die een totale heupvervangingsoperatie hadden ondergaan.[6]

Botbank Sanquin Nijmegen[bewerken | brontekst bewerken]

De Botbank van Sanquin ontving, bewerkte en bewaarde gedoneerd botweefsel (heupkop, schedelbot, kraakbeen) van levende donoren en distribueerde deze transplantaten naar ziekenhuizen. In juli 2017 fuseerde de Botbank van Sanquin met de BISLIFE Foundation. De botbank viel daarvoor nog onder de afdeling Business Unit Tissues & Cells van Sanquin.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]