Boerengolf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Boerengolf spelen in een weiland.

Boerengolf is een recreatieve variant op de klassieke golfsport.

Benamingen[bewerken | brontekst bewerken]

Boerengolf werd voor het eerst gespeeld in 1999. Alternatieve namen voor soortgelijke varianten, die onderling in lichte mate qua spelregels verschillen, zijn klompgolf, boerenklompgolf, plattelandsgolf, boerderijgolf, weidegolf, weilandgolf of agrogolf. De term "Boerengolf" werd op 14 juni 2007 geregistreerd als Europees woordmerk door een van de aanbieders van de activiteit. Daardoor worden de andere benamingen gebruikt door de meeste andere bedrijven die deze recreatieve golfvariant aanbieden. Het spel wordt momenteel op meer dan 350 locaties door heel Nederland gespeeld, meestal op boerderijen.

Speelruimte[bewerken | brontekst bewerken]

De green is geen vlak grasveld maar bestaat meestal uit een of meerdere weilanden. De club is een houten steel met daaraan een massieve klomp bevestigd van ongeveer achttien centimeter lengte. De hole is een ingegraven emmer met daarbij een vlag met een nummer. De speelbal is ongeveer 16 cm in diameter. Speciale kleding is niet nodig, laarzen of oude schoenen zijn in enkele gevallen een uitkomst, om mee door het weiland te lopen. Het spel wordt meestal voor de gezelligheid gespeeld en kent geen officiële sportstatus of vastgelegde voor elke activiteit geldende spelregels.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland wordt boerengolf gespeeld sinds 1999. Het schijnt voor het eerst opgedoken te zijn in de Achterhoek. Meestal betreft het tegenwoordig[(sinds) wanneer?] recreatieve spelsessies als onderdeel van het bezoek aan een boerderij waar de activiteit wordt aangeboden. In 2004 werd voor het eerst een "Open Nederlands Kampioenschap Boerengolf" georganiseerd in Lievelde. In België wordt het spel gespeeld sinds 2003.