Bootstrapcompiler

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een bootstrapcompiler is een compiler die geschreven is in zijn eigen brontaal. Op het eerste gezicht is dat onmogelijk en in eerste instantie is dat ook zo.

De allereerste computers waren bijzonder lastig te programmeren. Met schakelaars moesten nullen en enen worden ingesteld om een programma in machinetaal in het geheugen te zetten. Toen er eindelijk een eenvoudig programma in het geheugen stond waarmee gegevens in het computergeheugen konden worden ingevoerd, had men de mogelijkheid een gecompliceerder programma in te voeren. Zo ontstond de assembler, een programma dat mnemonische codes omzet in machinetaal.

Vervolgens kon men in de assembleertaal een eenvoudige compiler schrijven. Die compiler kon worden gebruikt voor een betere compiler.

Uiteindelijk kan men besluiten de compiler nog een keer te schrijven, nu in zijn eigen taal, en die met de reeds gecompileerde compiler te compileren. Dit is een bootstrapcompiler. Deze is eenvoudig te onderhouden en te wijzigen omdat de gebruiker maar een programmeertaal hoeft te gebruiken.