USS John F. Kennedy (CVN-79)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf CVN-79)
Ga naar: navigatie, zoeken
Naval Jack of the United States.svg
PCU John F. Kennedy
Render van het schip.
Render van het schip.
Geschiedenis
Besteld 15 januari 2009
Werf Northrop Grumman Newport News
Status In de ontwerpfase
Algemene kenmerken
Scheepsklasse Gerald R. Ford
Deplacement ~100.000
Lengte 337 m
Breedte 41 m
78 m (vliegdek)
Voortstuwing en vermogen 2 kernreactoren
Snelheid >30 knopen
Bemanning 4660
Bewapening SAM
CIWS
Vliegtuigen en faciliteiten >75
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

PCU[1] John F. Kennedy (CVN-79) is een toekomstig Amerikaans supervliegdekschip. De code wijst erop dat dit het 79ste nucleaire (N) vliegdekschip (CV) van de Amerikaanse marine wordt.

Op 29 mei 2011 kondigde het Amerikaanse ministerie van defensie aan dat het schip vernoemd zal worden naar John F. Kennedy (1917-1963), de 35e President van de Verenigde Staten, die in de marine dienst deed in de Tweede Wereldoorlog.[2][3] Het wordt het tweede schip in de toekomstige Gerald R. Ford-klasse die in ontwikkeling is. Het vlaggenschip van deze klasse wordt de USS Gerald R. Ford. Op 25 februari 2011 werd de First Cut of Steel ceremonie gehouden bij Northrop Grumman Shipbuilding in Newport News. Deze ceremonie luidde de formele start van de bouw van de John F. Kennedy in.

Volgens planning zou het schip in 2018 in dienst genomen worden en het zal dan één van de vroegere schepen uit de huidige Nimitz-klasse vervangen. In 2009 werd echter beslist het scheepsbouwprogramma om budgettaire redenen naar vijf jaren te trekken. Daardoor zou het schip pas in 2020 in dienst kunnen komen. In september 2013 beval het Amerikaanse rekenhof aan de bouw uit te stellen om eerst de kostelijke problemen met de Gerald R. Ford op te lossen.

Trivia[bewerken]

  • De Amerikaanse senator James M. Inhofe heeft voorgesteld het schip USS Wilderness te dopen.
  • In de televisiereeks JAG werd de designatie CVN-79 gebruikt voor het fictieve schip USS Benjamin Harrison.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. "PCU" staat voor Pre-Commissioning Unit. Amerikaanse marineschepen die nog niet in dienst zijn genomen krijgen dit voorvoegsel.
  2. Navy Names Next Aircraft Carrier USS John F. Kennedy Geraadpleegd op 2011-05-29
  3. Frost, Peter, "U.S. Navy's Next Aircraft Carrier Will Be Named After The Late John F. Kennedy", Newport News Daily Press, 30 May 2011.