Carnien

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Systeem Serie Etage Ouderdom (Ma) Lithostratigrafie
Jura Onder Hettangien jonger Lias
Trias Boven Rhaetien 201,3–208,5
Keuper
Norien 208,5228
Carnien 228235
Midden Ladinien 235242
Muschelkalk
Anisien 242–247,2
Buntsandstein
Onder Olenekien 247,2–251,2
Indien 251,2–252,2
Perm Lopingien Changhsingien ouder
Zechstein
Indeling van het Trias volgens de ICS[1] en NW-Europese
lithostratigrafische namen. Cursieve ouderdommen zijn slechts indicaties.

Het geologisch tijdperk Carnien (Vlaanderen: Carniaan) is de vroegste tijdsnede in het Laat-Trias (of de onderste etage in het Boven-Trias), het duurde van ongeveer 235 tot ongeveer 228 Ma.[2] Het komt na/op het Ladinien en na het Carnien komt het Norien.

Naamgeving en definitie[bewerken | brontekst bewerken]

De naam Carnien is afgeleid van de Karnische Alpen in de Oostenrijkse deelstaat Karinthië, waar ook de oorspronkelijke typelocatie ligt. Een golden spike was voor het Carnien in 2007 nog niet vastgelegd. Een kandidaat is een ontsluiting bij Badia in Zuid-Tirol.[3]

Brotheotrachyceras brotheus, een ammonietsoort die geldt als indexfossiel voor het Carnien. Vindplaats: Raibl-formatie, Val Badia, Dolomieten.

De basis van het Carnien wordt gedefinieerd door de eerste voorkomens van de ammonieten Daxatina en Trachyceras en van de conodont Metapolygnathus polygnathiformis. De top wordt gedefinieerd door het eerste voorkomen van de ammonieten Klamathites macrolobatus en Stikinoceras kerri en van de conodonten Metapolygnathus communisti en Metapolygnathus primitius.

In het Carnien werd in Europa een deel van de Keuper afgezet.