Cliodynamica
Cliodynamica is een multidisciplinair onderzoeksgebied, waarin methodes en concepten gecombineerd worden van de culturele evolutie, de economische geschiedenis en cliometrie, macrosociologie, wiskundige modellen van historische processen in de longue durée, en de analyse van historische databases.[1] Cliodynamica beschouwt de geschiedenis als een wetenschap, waarin theorieën worden ontwikkeld om dynamische processen te verklaren zoals de opkomst en het verval van imperia[2], demografische groei en verval, de verspreiding of verdwijning van religies, of burgeroorlogen.[3][4] Deze theorieën worden dan omgezet in wiskundige modellen, waarvan de uitkomsten worden getoetst aan feitelijke gegevens. Een van de belangrijkste instrumenten daarvoor is de analyse van omvangrijke databases met historische en archeologische informatie.
Ontstaan
Het woord cliodynamica bestaat uit clio- en dynamica. In de Griekse mythologie is Clio de muze van de geschiedschrijving. De dynamica bestudeert hoe fenomenen veranderen als gevolg van krachten die erop inwerken.
De term werd in 2003 geïntroduceerd door Peter Turchin. Het concept is ook terug te vinden in het werk van wetenschappers en filosofen zoals Ibn Khaldun, Alexandre Deulofeu, Jack Goldstone, Sergey Kapitsa, Randall Collins, John Komlos en Andrej Korotajev.
Zie ook
- Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Cliodynamics op de Engelstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.
- ↑ Peter Turchin, Transforming history into science : Arise 'cliodynamics'. sott.net (20080703). Geraadpleegd op 18 januari 2017.
- ↑ (en) Tainter, Joseph (1990). The Collapse of Complex Societies. Cambridge University Press. ISBN 9780521386739. Geraadpleegd op 18 januari 2017.
- ↑ Germen, Wiskundige: grote kans op burgeroorlog na 2020 (21 oktober 2013). Geraadpleegd op 18 januari 2017.
- ↑ Peter Turchin, Social Instability Lies Ahead, Researcher Says. uconn.edu (27 december 2016). Geraadpleegd op 18 januari 2017.