Clotilda (schip)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vlag van Verenigde Staten
Clotilda
La Amistad, een schoener van hetzelfde type als de Clotilda
Geschiedenis
Besteld 1855
Werf William Forster
Gekocht 1855
Kostprijs 35.000$
Status in brand gestoken en tot zinken gebracht 1860
Thuishaven Mobile
Eigenaren
Eigenaar Timothy Meaher
Algemene kenmerken
Type schoener
Lengte 27 m.
Breedte 7 m.
Voortstuwing en vermogen zeilschip
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

De Clotilda was het laatst bekende slavenschip dat 12 juli 1860 in de Verenigde Staten arriveerde met 110 Afrikanen die als slaaf naar Alabama werden vervoerd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De plantage-eigenaar, eigenaar van een houtzaagmolen en scheepsbouwer kapitein (Captain) Timothy Meaher stuurde 3 maart 1860 de omgebouwde schoener Clotila naar Afrika om daar in het Koninkrijk Dahomey (Slavenkust) Afrikaanse slaven te kopen. De houten schoener was een tweemaster van 26 meter lang en 7 meter breed en werd vervaardigd in 1855 gebouwd door William Forster en aangekocht voor 35.000$.

Omdat in de Verenigde Staten in 1808 de invoer van slaven uit Afrika was verboden (Act Prohibiting Importation of Slaves)[1] liep Meaher het risico dat hij met het schip de lading moest terugbrengen naar Afrika. Toch voer de Clotilda uit onder leiding van kapitein William Foster, hij kocht voor 9000$ in goud 110 Afrikaanse stamleden die door oorlogvoerende stammen als krijgsgevangen werden verkocht op de markt van Ouidah, in huidig (2021) Benin. (Tussen 1724 en 1727 werden door koning Agadja de gebieden tussen het koninkrijk en de Atlantische Oceaan veroverd om zo directe handel met de Europeanen te kunnen bedrijven.) De marktwaarde van de slaven was in die jaren enorm gestegen, gemiddeld 1200$ per persoon, totaal ongeveer 180.000$, een zeer winstgevende onderneming. De ruimte waar de slaven gedurende reis verbleven was 7 * 6 * 2 meter (l*b*h); desondanks stierf er slechts een meisje tijdens de overtocht.

Na aankomst in Alabama voer het schip 's nachts de Mobile Bay op en daarna de Mobile, daar werden de slaven verdeeld tussen Foster en Meahers, een deel werd doorverkocht. Foster beval de Clotilda verder stroomopwaarts te varen en in brand te steken, de plaats van het gezonken schip was tot 2019 onbekend. De hele actie was bedoeld de illegale reis te verbergen maar enkele dagen later berichtte de Montgomery Weekly Post op woensdag 18 juli dat de Clotilda in Mobile was aangekomen met aan boord 124 slaven. Meaher werd aangeklaagd, berecht maar niet veroordeeld en werd zelfs verheven tot een nationale held.

Na de Amerikaanse Burgeroorlog werden de slaven door troepen van Noordelijke staten bevrijd en de overlevenden van Clotilda wilden terug keren naar Afrika. Het ontbrak hen echter aan de middelen daarom vestigden ze zich in een nederzetting die de naam Africatown kreeg (opgenomen in het huidige Mobile City), er werd daar nog tientallen jaren Afrikaanse talen gesproken.

In 2008 werd een project gestart om de internationale slavenhandel te onderzoeken op grond van archeologische vondsten van gezonken slavenschepen. In 2017 werd bij extreem laag water een wrak gevonden wrak nabij Bayou Connor, de plaats waarvan werd gedacht waar het schip tot zinken was gebracht. Het bleek echter om een ander, groter schip te gaan.[2] Het Slave Wrecks Project (SWP) werd vanaf 2018 gesteund door het Smithsonian's National Museum of African American History and Culture, het project werd toen gefinancierd door vier instellingen (George Washington University, de US National Park Service, de Iziko South African Museum en Diving with a Purpose) en een groot aantal lokale en regionale partners.

Na een jaar van historisch en archeologisch onderzoek werd in 2019 de Clotilda op de bodem van de rivier Mobile gevonden. Het wrak bleek nog voor groot deel intact. Alleen het bovenste gedeelte ervan is vergaan, twee derde deel van het schip onder het dek, dat door modder was bedekt, was na meer dan 150 jaar redelijk goed bewaard gebleven. Verder onderzoek zal plaatsvinden, de plaats van het wrak en het wrak werden wettelijk beschermd. In november 2021 werd de Clotilda toegevoegd aan het National Register of Historic Places.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het verhaal doet de ronde dat Timothy Meaher een weddenschap aanging met enkele Noordelijke zakenlieden en duizend dollar had ingezet om een lading Afrikaanse slaven naar Alabama te smokkelen zonder dat de federale beambten dat bemerkten.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • The discovery of the Clotilda New Evidence Solves the Mystery of America’s Last Slave Ship, A. Keyes, 23-05-2019
  • Last Known Slave Ship Is Remarkably Well Preserved, Researchers Say, The New York Times, 30-12-2021
  • Dreams of Africa in Alabama. The Slave Ship Clotilda and the Story of the Last Africans Brought to America, S.A. Diouf, 12-02-2009
  • Mobile of the Five Flags The Story of the River Basin and Coast About Mobile from the Earliest Times to the Present, P.J. Hamilton, 1913