Stichting Cosmicus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Cosmicus College)

Stichting Cosmicus is een Nederlandse landelijke organisatie die met educatieve, culturele, sociale en wetenschappelijke activiteiten en projecten een bijdrage probeert te leveren op het gebied van maatschappelijke participatie, integratie en emancipatie in het algemeen, en aan opleiding, ontwikkeling en loopbaan van studenten en alumni in het bijzonder.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Stichting Cosmicus werd in 1995 opgericht, met als doel om migrantenkinderen beter toe te rusten voor de maatschappij en het Nederlandse onderwijs. Dit werd aanvankelijk gedaan door ervaringsdeskundigen, studenten, die deze weg al waren gegaan. Met het organiseren van bijlessen tot het stichten van nieuwe scholen, die vooral Wereldburgerschap als uitgangspunt namen, ontwikkelde de organisatie zich tot een onderwijsondersteunende dienst.

Cosmicus is anno 2020 actief met twee middelbare scholen (in Rotterdam en Amsterdam), drie basisscholen (in Rotterdam, Den Haag en Arnhem) en acht studentencentra verspreid over het land. Het merendeel van de lokale afdelingen is gevestigd op universiteiten en hbo-instellingen.

Daarnaast organiseert Cosmicus jaarlijks een internationale milieu- en wetenschapsolympiade (INESPO) en geeft zij elk kwartaal een opinietijdschrift uit (de Cascade). Ook organiseert Cosmicus reizen naar Istanbul, dat het afficheert als de culturele hoofdstad van Europa. Gericht wordt op politici en ambtenaren op het gebied van onderwijs en schooldirecteuren of andere belangstellenden.

Controverse[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn Tweede Kamervragen gesteld over de contacten tussen de stichting en Fethullah Gülen.[1] Door Leefbaar Rotterdam werden er ook in de gemeenteraad vragen gesteld over stichting Cosmicus.[2] Cosmicus geeft zelf aan geen banden te hebben met deze beweging.[bron?] Martin van Bruinessen, hoogleraar vergelijkende studie van moderne moslimsamenlevingen aan de Universiteit Utrecht, heeft kritiek op de ondoorzichtige structuur van de aan de Gülenbeweging gelieerde organisaties, waaronder Stichting de Witte Tulp, de Stichting Islam en Dialoog, de Dialoog Academie (platform van academici), Stichting Cosmicus en ondernemersvereniging Hogiaf. Hij vergelijkt de Gülen-beweging met hoe de Moslimbroederschap is georganiseerd: in cellen, die onderling geen contact hebben.[3]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]