Crystal (software development)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Crystal is een verzameling methoden en processen voor de ontwikkeling van software. Het valt onder de Agile-softwareontwikkeling met als kenmerken: een focus op mensen in plaats van processen en producten, snelle communicatie bij voorkeur door samen in één ruimte te werken, goede toegang tot business experts, snelle oplevering van producten, veel en automatisch testen, reflecteren op de ontwikkeling.

In tegenstelling tot andere softwareontwikkelingsprocessen is Crystal geen softwareontwikkelmethode, maar een verzameling van methoden en processen. Deze verzameling wordt de Crystal Family genoemd. Crystal is uitgevonden en beschreven door Alistair Cockburn. Elk lid van de Crystal Family wordt geïdentificeerd door een kleur dat de zwaarte van de methode vertegenwoordigt, waarbij geldt: hoe donkerder de kleur, hoe zwaarder de methode. De (kleur van de) methode wordt gekozen aan de hand van de grootte en ernst van het project. De grootte wordt bepaald door het aantal personen in het project en de ernst wordt gedefinieerd door het risico dat het systeem schade aan zou kunnen brengen. De kleuren zijn, net als echte kristallen, van licht naar donker gesorteerd. Hierbij is Crystal Clear het kleinst en lichtst waarna Yellow, Orange, Orange Web, Red, Maroon, Blue, Violet, enzovoorts volgen.

Alhoewel de Crystal methoden onderling verschillen, hebben ze wel enkele overeenkomsten, vandaar dat ze ook een familie genoemd worden. Ze hebben drie gezamenlijke prioriteiten: veiligheid, efficiëntie en bruikbaarheid (ontwikkelaars moeten ermee overweg kunnen). Verder hebben ze nog gemeenschappelijke eigenschappen waarbij de drie belangrijkste zijn: Het vaak opleveren van (tussen)producten, feedback op verbeteringen en een goede communicatie.

Externe links[bewerken]