Daniël Marot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Voorzijde van Paleis Kneuterdijk.

Daniël Marot (Parijs, 1661 - Den Haag, 4 juni 1752) was een Nederlandse graveur en architect. Marot is verder bekend wegens zijn 250 gravures, die zijn gebruikt voor behang-, damast- en meubelontwerpen.

Biografie[bewerken]

Hij was de zoon van de Franse architect Jean Marot (1619-1679) en een van de vele hugenoten, die na de opheffing van het edict van Nantes naar De Republiek vluchtte. Marot kwam in dienst van koning-stadhouder Willem III en de Friese stadhouders. Marot bracht de stijl van Lodewijk XIV naar Nederland en Engeland, en ontwierp in deze stijl interieurs, gebouwen, zoals Hampton Court Palace en tuinen, bijvoorbeeld Paleis Het Loo en Watervliet bewoond door Gerrit Corver en zijn schoonzoon Nicolaes Geelvinck in Velsen-Noord.

In 1686 vestigde Marot zich in Den Haag, in 1694 trok hij naar Londen, op uitnodiging van koning-stadhouder Willem III. In 1707 kocht hij een huis in de Sint Antoniesbreestraat te Amsterdam. Tussen 1715 en 1747 bezat hij een huis aan de Reguliersgracht. Vanaf 1720 woonde hij aan het Noordeinde 164. Daar woonde Marot tot aan zijn dood. De keuken en de tuin zijn tot de dag van vandaag bewaard gebleven.

Ontwerpen[bewerken]

Gezicht op de tuin van het Loo, ontworpen door Marot

Marot is ontwerper van:

Toeschrijvingen[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]