De Bende van Jan de Lichte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Bende van Jan de Lichte
Genre historisch kostuumserie
avonturenserie
Hoofdrollen Matteo Simoni
Stef Aerts
Regie Robin Pront
Maarten Moerkerke
Scenario Louis Paul Boon (roman)
Christophe Dirickx (scenario)
Benjamin Sprengers (scenario)
Camera Dries Delputte
Montage Mathieu Depuydt
Land van oorsprong Vlag van België België
Taal Nederlands
Productie
Producent Dirk Impens
Productiebedrijf Menuet
Proximus
vtm
Uitzendingen
Afleveringen 10
Zender vtm
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

De Bende van Jan de Lichte is een 10-delige Vlaamse televisieserie in regie van Robin Pront en Maarten Moerkerke, die in 2020 op het publieke net wordt uitgezonden door de zender VTM. De serie werd eerst beschikbaar gemaakt voor de klanten van de televisie- en streamingplatforms van Proximus en is tevens vanaf 2 januari 2020 te zien bij Netflix Nederland[1]. De release datum voor Netflix België is nog niet bekend.[2].

De historische kostuumserie is gebaseerd op het leven van de 18e-eeuwse Zuid-Nederlandse bendeleider Jan de Lichte en de interpretatie daarvan in de roman De bende van Jan de Lichte van Louis Paul Boon uit 1957. In de serie wordt Jan de Lichte niet zomaar een bandiet maar ook een idealist, een voorvechter van de klassenlozen tegen de gevestigde orde, een Robin Hood van Aalst, zoals in het boek van Louis Paul Boon. Deze geromantiseerde versie werd voor een televisieserie aangepast met een scenario van Christophe Dirickx en Benjamin Sprengers.[3]

De opnames liepen in de herfst van 2016 en de winter en lente van 2017. Er werd veel gefilmd in het Kluisbos in Kluisbergen maar ook enkele dagen in maart 2017 op de Grote Markt van Veurne en in Wulveringem aan het kasteel van Beauvoorde. Verder werd er nog gefilmd aan de Hasselbroekstraat en Kasteelstraat in Gingelom, in het Provinciaal Domein Bokrijk, het Gentse Gravensteen en de Lommelse Sahara.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Jan de Lichte keert terug naar Aalst, na enkele jaren als huurling in het Oostenrijkse leger. Zijn ouders leven niet meer, al zijn vrienden hebben zich geïnstalleerd in een kamp in het bos.

Jan de Lichte teisterde tijdens de Oostenrijkse Successieoorlog van 1740 tot zijn dood in 1748 de streek van Aalst. Hij vecht met zijn rechterhand Tincke, de oorspronkelijke leider van de roversbende, maar ook met De Schoen, Meyvis en Vagenende tegen de Oostenrijkse en de Franse bezetters en steelt van de rijken voor de klassenlozen te kunnen laten overleven. In het kamp in het bos woont ook Héloise, de grote liefde van Jan de Lichte. Na gevangen genomen te zijn door de Fransen en stadswachter Baru werd Jan de Lichte op een karrenwiel geradbraakt op de markt van Aalst.[4]

Cast[bewerken | brontekst bewerken]

Personage De Bende van Jan de Lichte
Jan de Lichte Matteo Simoni
Tincke Stef Aerts
Héloise Charlotte Timmers
De Schoen Anemone Valcke
Meyvis Rik Willems
Vagenende, de magiër Iwein Segers
stadswachter Baru Tom Van Dyck
Nicolaï Van Gelderhode Rik Verheye
Ruth Beeckmans
Mathijs Scheepers
Michael Vergauwen
Anne-Marie Anne-Laure Vandeputte
Marieke Sofie De Brée
De Schele Jeroen Perceval
Inge Paulussen
Manou Kersting
Greet Verstraete
Peter De Graef
Tibo Vandenborre
Ludo Hoogmartens
Tom Vermeir
Le Houcke Arnaud Lorent
Isabelle Annabelle Vanhecke
IJzeren Simon Mark Verstraeten