De Eecloonaar (weekblad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf De Eecloonaar)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het nummer van 24 april 2008.

De Eecloonaar was een regionaal weekblad voor Eeklo en het Meetjesland en was bij het ter ziele gaan in 2009 het oudste nog bestaande weekblad van België. Het verscheen voor het eerst op 1 januari 1849.

Sinds maart 2005 verscheen het blad in vierkleur en draagt het de ondertitel "Gazet van 't Meetjesland". Die ondertitel gaf duidelijk weer in welke richting het weekblad de laatste jaren evolueerde. Van een weekblad met een beperkte omvang en een sterke focus op Eeklo (alhoewel er heel wat nationaal en internationaal nieuws werd overgenomen uit andere media) groeide weekblad de Eecloonaar uit naar een krant van gemiddeld 36 pagina's dik met een gevarieerd nieuwsaanbod over het ganse Meetjesland.

Aan het weekblad werken wekelijks een dertig vaste medewerkers mee. Michel De Sutter was tot voor kort de uitgever, Geert Willemarck was de laatste hoofdredacteur. De oplage bedroeg ongeveer 7.000 exemplaren. Weekblad de Eecloonaar was tot 2008 een uitgave van de gelijknamige drukkerij-uitgeverij die de laatste jaren vooral naam maakte als uitgever van wielerboeken.

Overname[bewerken | brontekst bewerken]

In 2008 werd de Eecloonaar overgenomen door de Eeklose Uitgeverij Taptoe. De dagelijkse leiding kwam in handen van Michel Calewaert, die eerder al de vastgoedprojecten van Piet De Baets, eigenaar van Taptoe, onder zijn hoede had. De Eecloonaar zocht al langere tijd naar een overnemer, omdat er binnen de eigenaarsfamilie (sedert 1928) De Sutter geen opvolger kon worden gevonden.

De redactie en de zetterij van zowel Taptoe Meetjesland als van de adressengidsen De Klapper en De Flapuit (De Baets) verhuizen van de te klein geworden behuizing in de Stationsstraat (boven de Standaard Boekhandel) naar de gerenoveerde Quercus-site aan de Molenstraat in Eeklo. Sinds 22 april 2009 verschijnt de Eecloonaar niet langer als een zelfstandige publicatie. Sinds die datum is het weekblad herleid tot een bijlage van gemiddeld 8 pagina's dik van het gratis huis-aan-huisblad Taptoe. Sinds juni 2009 verschijnt die bijlage onder de titel Weeknieuws van het Meetjesland. De benaming de Eecloonaar duikt wel nog op in de extra dikke edities van Taptoe die jaarlijks 4 keer verschijnen in een ruimere regio.

6 jaar later stond De Sutter er echter opnieuw, ditmaal met zijn dochters met een weekblad dat "De Meetjeslander" heette. Een nieuwe formule waarmee hij het gat dat overbleef na het verdwijnen van zijn geliefde "eecloonaar" opnieuw dacht te kunnen opvullen. Op meerdere niveaus werd het hiaat dat ontstond toen De Baets het bedrijf overnam, nooit opgevuld. Met de oprichting van "De Meetjeslander" wou De Sutter opnieuw inspelen op noden in het Meetjesland. Het weekblad bleek echter geen groot succes en werd kort nadien terug opgedoekt.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]