Denny's

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Denny's Corporation
Een Denny's Diner in Dallas, Texas
Een Denny's Diner in Dallas, Texas
Oprichting Spartanburg, South Carolina, Verenigde Staten in 1953
Sleutelfiguren Richard Jezak & Harold Butler
Producten Familierestaurants
Website www.dennys.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Denny's is een Amerikaanse koffiebar en familierestaurantketen. Het bedrijf heeft intussen 1.500 locaties in de Verenigde Staten (inclusief Puerto Rico), Canada, Curaçao, Costa Rica, Honduras, Jamaica, Japan, Mexico, Nieuw Zeeland, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten. Denny's is vooral bekend doordat vestigingen 24 uur per dag open zijn en omdat men er terechtkan voor een ontbijt, een lunch, een diner en een dessert. De restaurants bevinden zich meestal aan een afrit van een snelweg, in de buurt van een bar en in werkgebieden.

Geschiedenis[bewerken]

Richard Jezak en Harold Butler hebben Denny's opgericht in 1953 als Danny's Donuts in Lakewood, Californië. In 1959 bestond de keten uit 20 restaurants en is de naam veranderd om verwarring te voorkomen met de naam van een andere keten: Doughnut Dan's. Het bedrijf bleef maar doorgroeien en in 1981 waren er 1.000 restaurants. Drie jaar eerder in 1978 was net het nog steeds populaire Grand Slam ontbijt geïntroduceerd. In 1944 werd Denny's hoofdsponsor van het goede doel Save the Children.

Denny's hoofdgebouw bevond zich tot 1991 in Irvine, Californië daarna is het verhuist naar Spartanburg in South Carolina, het hoofdgebouw van Trans World Corparation. Trans World Corporation had Denny's opgekocht in 1987. In 1992 werd TW Corporation voor 47% eigendom van Kohlberg Kravis Roberts en veranderde de naam van TW Corporation naar Flagstar. Uiteindelijk bleek dat Danny's zo domineerde dat de neem nogmaals werd veranderd naar Denny's Corporation.

Denny's bestaat tegenwoordig uit 1.600 restaurants in alle 50 staten van de Verenigde Staten, Canada en Mexico. Ook zijn er 578 in Japan onder licentie van de dochteronderneming Seven & I Holdings en 7 locaties in Nieuw-Zeeland. Ook is er een Denny's verbonden aan het Holiday Beach Hotel in Willemstad op Curaçao.

Voor een lange tijd bood Denny's gratis maaltijden aan op iemands verjaardag wat bestond uit een beperkt aantal menu's. In 1993 hield dit ritueel op alleen af en toe wordt het nog gedaan door franchise-ondernemingen.

In 2010 heeft Denny's aangekondigd te willen uitbreiden naar de Britse markt. Tegelijkertijd was er een grote uitbreiding binnen de Verenigde Staten omdat Pilot Flying J begon met het openen van Denny's-locaties langs snelwegen.

Keuring[bewerken]

In oktober 2004 zond Dateline NBC een programma uit met de titel Dirty Dining waarbij de populairste 10 familieketens in de Verenigde Staten onderzocht waaronder Denny's. Hierbij werd gekeken of er overtredingen waren die kunnen leiden tot nadelige gevolgen voor de klanten hun gezondheid. Denny's had de minste overtredingen van de 10 restaurants die waren beoordeeld door Dateline.

Discriminatie[bewerken]

In de begin jaren 90 was Denny's betrokken bij een reeks discriminatie-rechtszaken met betrekking tot het minder service leveren aan onder andere zwarte mensen.

In 1994 werd een rechtszaak aangespannen door duizenden zwarte klanten die dienst was geweigerd, die langer moesten wachten dan blanken en meer moesten betalen. Denny's kwam tot een schikking van $54.500.000, de grootste onder de wetgeving die 30 jaar eerder was ingevoerd om segregatie in openbare gelegenheden tegen te gaan. Na deze schikking begon Denny's met een antidiscriminatie-trainingsprogramma voor alle medewerkers. Denny's heeft ook hun pr-beeld veranderd door zwarte mensen te laten optreden in hun reclames. In 2001 werd Denny's door Fortune Magazine gekozen tot 'vriendelijkste maatschappij tegen minderheden'.

Externe link[bewerken]