Dichtheidsgradiënt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Dichtheidsgradient)

Met de dichtheidsgradiënt wordt in de natuurkunde de variatie van de dichtheid van een stof binnen een bepaald gebied bedoeld.

Toepassingen[bewerken | brontekst bewerken]

Aerodynamica
Bij Schlierenfotografie wordt bij de studie van supersonisch vliegen de dichtheidsgradiënt van de lucht rondom het vliegtuig opgemeten.
Water
Een hoge dichtheidsgradiënt van water kan helpen bij het vasthouden van energie en aldus convectie voorkomen. Van deze eigenschap wordt onder andere gebruikgemaakt in zonnevijvers. Bij zout water kunnen hoge dichtheidsgradiënten tot een opeenhoping (stratificatie) van verschillende concentraties saliniteit leiden. Dit wordt een halocline genoemd.

Biologie[bewerken | brontekst bewerken]

Om cellen, virussen en subcellaire deeltjes te isoleren worden in de biologie allerlei technieken gebruikt waarbij afzonderlijke dichtheidsgradiënten een rol spelen. Varianten hierop zijn differentiële centrifugatie, isopycnische centrifugatie en sucrosegradientcentrifugatie. Ook bestaat er een speciale vorm van bloeddonatie met de naam Pheresis waarbij dichtheidsgradiënten worden gescheiden.

Geofysica[bewerken | brontekst bewerken]

De dichtheidsgradiënten van verschillende elementen die een onderlinge wisselwerking speelt ook een rol bij het bestuderen van de aardkern.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]