Dienaressen van de Heer en de Maagd van Matara

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dienaressen van de Heer en de Maagd van Matará
Wapen van IVE
Basisgegevens
generaal-overste Moeder Maria Corredentora Rodríguez
Motto Latijn Verbum caro factum est
Motto Nederlands Het woord is vlees geworden
Gesticht 19 maart 1988 te San Rafael, Argentinië
Stichter Carlos Buela
Website servidorasdelsenor.org
Portaal  Portaalicoon   Christendom
Een groep Blauwe Zusters in Santiago de Compostella

De Dienaressen van de Heer en de Maagd van Matará (Spaans: Servidoras del Señor y de la Virgen de Matará) (SSVM) zijn een rooms-katholieke congregatie. Als tweede orde zijn zij de vrouwelijke tegenhanger van het (mannelijke) Instituut van het Vleesgeworden Woord (IVE), een congregatie die gesticht is op 25 maart 1984 te Argentinië door de priester Carlos Buela. Los hiervan is er ook een lekentak, de Derde orde.

De hier beschreven vrouwelijke tak werd op 19 maart 1988 gesticht. Deze congregatie heeft haar eigen apostolische werken en staat tevens priesters bij in parochies. Bepaalde kloosters van deze congregatie zijn contemplatief van aard en richten zich via het gebed op de ondersteuning van de missies van de overige zusters. Ze dragen een grijs onderkleed en een blauw scapulier en sluier, vandaar dat ze ook wel de Blauwe Zusters worden genoemd, echter niet te verwarren met de congregatie van Missiezusters Dienaressen van de Heilige Geest, gesticht in 1899 door Arnold Janssen, die ook Blauwe Zusters genoemd worden.

De congregatie SSVM is in 26 landen actief en er zijn 1040 zusters ingetreden (stand 2016).

De zusters hebben momenteel diverse huizen over verschillende landen:

De Nederlandse zuster Arian van Eijk (kloosternaam: Moeder Maria de Anima Christi) was van 1992-2016 generaal-overste van de wereldwijde congregatie. De huidige generaal-overste is de Argentijnse Moeder Maria Corredentora Rodríguez.