Heer Ollie en een Bommelding

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Een Bommelding)

Heer Ollie en een Bommelding[1] (in boekuitgaven/spraakgebruik verkort tot Een Bommelding) is een verhaal uit de Bommelsaga, geschreven en getekend door Marten Toonder. Het verhaal verscheen voor het eerst op 9 mei 1983 met een aankondiging, waarna de volgende strips vanaf 22 juni tot 17 september van datzelfde jaar verschenen.[2] Het thema is de levensopdracht van heer Bommel.

Verhaalaankondiging[bewerken | brontekst bewerken]

De herbouw[3] van het stadslaboratorium was door de schenking van heer Bommel in het voorafgaande verhaal al in volle gang. De geleerden professor Prlwytzkofsky en Alexander Pieps zijn intussen tijdelijk ondergebracht bij het Meteorologisch Instituut van de stad Rommeldam. De hoogleraar neemt stratusbewolking waar die bovendien elektrisch is geladen. Er is kans op het ontladen van een bolbliksem boven het kasteel Bommelstein. Heer Bommel voelt wel dat er iets drukkends in de lucht zit, maar hij besluit tot 22 juni zijn werkzaamheden voor ontspanning in te ruilen.

Weggelaten afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

In de uitgaven van de Bezige Bij zijn de afleveringen 01337 t/m 01341 vervallen en is strook 01342 hertekend en herschreven. In de uitgave van Uitgeverij Panda staan de oorspronkelijke stroken afgebeeld.

Voetnoot[bewerken | brontekst bewerken]

  1. De enige van de 177 verhalen met 'heer Ollie' in de titel.
  2. Op de website https://www.delpher.nl/nl/kranten zijn alle afleveringen terug te vinden. Zoek onder historische kranten naar: Heer Ollie en een bommelding pdf-formaat geeft het beste resultaat. Gearchiveerd op 1 juni 2023.
  3. De verhaalaankondiging op 9 mei heeft als uniek nummer 01334

Hoorspel[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
De spalt
Bommelsaga
9 mei 1983 - 17 september 1983
Opvolger:
Heer Bommel en de zelfkant